
Αποκλειστική συνέντευξη στη Δέσποινα Δημότση. Τεύχος 45, Ιούνιος 2024
Η Έλενα Ξυδιά, εκτός από τη μουσική της, είναι γνωστή και για την μοναδική της καμπάνια για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας με πάνω απο 20 διεθνή βραβεία. Σπούδασε στο τμήμα οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης του Παντείου
Πανεπιστημίου, παράλληλα με τις σπουδές κλασικού πιάνου στο Εθνικό Ωδείο Περιστερίου. Αν και δούλεψε μερικά χρόνια στον οικονομικό τομέα, συνειδητοποίησε ότι αυτό που ήθελε να ακολουθήσει ήταν η μουσική.
Έχει εμφανιστεί σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές της Ελληνικής τηλεόρασης, εντυπωσιάζοντας με την elegant εμφάνισή της και το υψηλό καλλιτεχνικό της επίπεδο.
Το Piano project είναι ένα από τα πιο καινοτόμα projects, που δημιουργήθηκε από τη διάσημη Ελληνίδα πιανίστρια Έλενα Ξυδιά και τον σκηνοθέτη Πασχάλη Μάντη και αγκαλιάστηκε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και απασχολεί όλα τα ελληνικά και διεθνή μέσα λόγω της πρωτοτυπίας του.
Με την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητά της, δημιουργεί ένα νέο
δρόμο στη μουσική και βγάζει το πιάνο μέσα από τα στενά πλαίσια μιας θεατρικής σκηνής, δημιουργώντας κάτι εντελώς νέο και καθηλώνοντας το κοινό μέσα από τα video και τα απίστευτα project της.

ΔΔ: Έχοντας δημιουργήσει ένα μοναδικό αλλά ταυτόχρονα και δύσκολο project θα θέλαμε να μας πείτε πως ξεκίνησε όλη αυτή ιδέα και πως πραγματοποιήθηκε.
ΕΞ: Είναι πραγματικά ενδιαφέρον το πώς γεννήθηκε η ιδέα για το piano project, καθώς ήταν μια πρόταση της στιγμής, ένα αστείο ανάμεσα σε εμένα και τον Πασχάλη Μάντη, το συνεργάτη και συνδημιουργό του project. To 2020 λοιπόν, το Μάρτη, που όπως θυμάστε έκλεισαν τα πάντα λόγω του κορονοιού, έκλεισε όπως ήταν φυσικό και το μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο έπαιζα-και συνεχίζω να παίζω- πιάνο. Απογοητευμένοι λοιπόν από την αδράνεια της εποχής, σκεφτήκαμε με τον Πασχάλη να πάμε το πιάνο μας σε μέρη που επιτρέπεται, σε εξωτερικούς χώρους, μόνοι μας! Αυτό που στην αρχή ειπώθηκε ως αστείο, πήρε σάρκα και οστά! Το πρώτο μας βίντεο έλαβε χώρα στα Μετέωρα, απέσπασε περίπου 10 διεθνή βραβεία, και φυσικά όσα ακολούθησαν δε μπορούσαμε με τίποτα να τα φανταστούμε!
ΔΔ: Έχοντας σπουδές και στα οικονομικά που είναι πιο εύκολος
κλάδος πως τελικά επικράτησε η μουσική;
ΕΞ: Παρόλο που παίζω πιάνο από πολύ μικρή, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με διακρίσεις και πάντα αγαπούσα πολύ τη μουσική, ποτέ δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα ασχοληθώ με αυτό επαγγελματικά. Οι σπουδές μου στα οικονομικά έγιναν παράλληλα, και ήταν αυτός ο κλάδος στον οποίο αφιερώθηκα για αρκετά χρόνια, εργαζόμενη κυρίως σε εταιρείες διαχείρισης περιουσίας. ¨Εχοντας χτίσει μια πορεία κι ένα βιογραφικό, ξάφνιασα τους πάντες, όταν αποφάσισα να παραιτηθώ από όλα και να ασχοληθώ επαγγελματικά με το πιάνο. Το να θέλει κανείς να παίζει piano solo στην Ελλάδα, και να παρατάει τα πάντα για να το προσπαθήσει, ακούγεται πραγματικά αστείο δυστυχώς.. ¨Όμως είμαι εδώ σήμερα για να προτρέψω τα νέα παιδιά να κυνηγούν τα όνειρά τους και να κάνουν πραγματικά αυτό που αγαπούν, γιατί ο επιμένων νικά! Η μουσική για εμένα επικράτησε πανεύκολα των οικονομικών, καθώς πλέον έχω κάνει το χόμπι μου επάγγελμα, νιώθω απόλυτα δημιουργική και ικανοποιημένη και έχω πολλά όνειρα και σχέδια για το μέλλον, καθώς είναι κάτι που εξελίσσεται και δεν τελειώνει ποτέ!
Δ: Βλέποντας το βίντεο από τα Τέμπη με το πιάνο να αιωρείται στην ουσία θα ήθελα να μας πείτε πόσο δύσκολο είναι να παίξει κάποιος μουσική αιωρούμενος. Πως καταφέρατε αυτό το αποτέλεσμα με τις τόσο δύσκολες αντίξοες συνθήκες;
ΕΞ: Το βίντεο αυτό των Τεμπών ήταν μια ιδέα του Πασχάλη, καθώς αυτός έχει τις περισσότερες τρελές ιδέες που υλοποιούμε! Χωρίς να το πολυσκεφτώ φυσικά συμφώνησα κι έτσι ξεκίνησε μια τεράστια τεχνική μελέτη, που διήρκησε μήνες, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχουν καλυφθεί όλοι οι παράγοντες και τα κριτήρια ασφαλείας για αυτό το εγχείρημα. Οι δυσκολίες ήταν τεράστιες, το πάθος μας όμως για αυτό που κάνουμε τις ξεπέρασε όλες, κι έτσι βρέθηκα να παίζω πιάνο αιωρούμενη πάνω από την κοιλάδα, μαγεμένη από την ομορφιά, την ηρεμία και τη γαλήνη που ένιωσα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Χρειάστηκαν 3 ώρες για να ολοκληρωθεί το γύρισμα, και ήταν τόσο μοναδική εμπειρία, που θα μπορούσα άνετα να έχω μείνει εκεί για πολύ περισσότερο!
ΔΔ: Το πιάνο έχει τοποθετηθεί ακόμα και στο κέντρο της λίμνης της Καστοριάς καθώς και πάνω σε πλοίο. Πόσος χρόνος χρειάζεται μέχρι να πραγματοποιήσετε όλα αυτά τα διαφορετικά και δύσκολα project.
ΕΞ: Χρειάζεται πολύμηνη προετοιμασία για κάθε βίντεο, αναλόγως και της δυσκολίας του. Τακτοποιούνται και οργανώνονται τα τεχνικά θέματα, η μεταφορά του πιάνου κλπ, επιλέγονται μετά από επισκέψεις τα καλύτερα σημεία των γυρισμάτων, επιλέγεται και ηχογραφείται σε στούντιο η μουσική, οι σχεδιαστές μόδας συνεργάζονται ώστε να τακτοποιηθεί και το ενδυματολογικό κομμάτι και φυσικά επιλέγονται οι ημερομηνίες, η εποχή που συχνά αλλάζει λόγω των κακών μετεωρολογικών συνθηκών. Τέλος, τα ίδια τα ταξίδια χρειάζεται να οργανωθούν, να εμπλακούν ανάλογα άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας που επισκεπτόμαστε, και φυσικά να ξεκινήσουν τα γυρίσματα που πάντα είναι σε δύσβατα και δύσκολα σημεία. ¨Όταν ολοκληρωθούν, σειρά παίρνει το μοντάζ για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο και αυτό γίνεται από εμένα και τον Πασχάλη.
ΔΔ : Θα πηγαίνατε στο εξωτερικό για κάτι ανάλογο; Αν ναι πείτε μας μια πρωτότυπη ιδέα που θα σας άρεσε να πραγματοποιήσετε (πχ σε ένα αξιοθέατο ή σε μια τοποθεσία όμορφη αλλά δύσβατη).
ΕΞ: Το εξωτερικό είναι ένα θέμα που μας έχει προταθεί και μας έχει απασχολήσει αρκετά. Στόχος του πρότζεκτ είναι η ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα μπορούσε να επεκταθεί και αλλού. ¨Ηδη ετοιμάζουμε ένα μοναδικό πρότζεκτ στην Πορτογαλία, και σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για αυτό! Ένα πιάνο στο Σινικό τείχος, ή στους καταρράκτες του Νιαγάρα θα ήταν οπωσδήποτε εντυπωσιακό!!
ΔΔ: Ποια είναι η σχέση μας με τη μουσική γενικά και με το πιάνο
ειδικότερα εδώ στην Ελλάδα; Αγκαλιάζει ο κόσμος σήμερα τους
επαγγελματίες της μουσικής σε σχέση με παλαιότερα;
ΕΞ: Οι Έλληνες είναι συνδεδεμένοι έντονα με τη μουσική. Σαν λαός επηρεαζόμαστε, ακούμε, ζούμε μέσα από τη μουσική. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε τους τεράστιους Έλληνες συνθέτες! Προσωπικά είμαι πολύ περήφανη που έχω καταφέρει στην εποχή μας να φέρω στα αυτιά των ανθρώπων ηχοχρώματα που δεν είναι ούτε συνηθισμένα ούτε εμπορικά. Αυτό θεωρώ ότι είναι επιτυχία!
ΔΔ: Μέχρι τον τίτλο «Η ιπτάμενη πιανίστα» και το συγκεκριμένο project μιλήστε μας λίγο για την ενασχόληση σας με το πιάνο γενικότερα και με το πως φτάσατε μέχρι εδώ.
ΕΞ: Ξεκίνησα μαθήματα πιάνου από πολύ μικρή. Η μητέρα μου ψάχνοντας να βρει την κλίση μου, με έστρεψε στις τέχνες, στη μουσική, στον κλασσικό χορό, στη ζωγραφική. Είμαι πολύ τυχερή που είχα αυτή τη δυνατότητα και η οντότητά μου σήμερα οφείλεται σε εκείνη! Όπως συμβαίνει συνήθως στα παιδιά, διέκοψα τη φοίτησή μου στο ωδείο κατά τις χρονιές των πανελλήνιων εξετάσεων, για να τις συνεχίσω αργότερα, ως φοιτήτρια πλέον των οικονομικών. ¨Όμως δε σταμάτησα στιγμή να μελετώ και να παίζω πιάνο που τόσο αγαπούσα. Η επαγγελματική μου πορεία ξεκίνησε στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης, όπου εργάζομαι ακόμη και σήμερα και απογειώθηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά με τη συνεργασία μου με τον Πασχάλη Μάντη και το piano project!
ΔΔ: Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το πιάνο. Γιατί να το επιλέξει σε σχέση με τα άλλα μουσικά όργανα.
ΕΞ: Η ενασχόληση με τα μουσικά όργανα προσφέρει πολυάριθμα και γνωστά οφέλη. Συνηθίζω να λέω ότι τα παιδιά των ωδείων είναι καλά παιδιά. Η συμβουλή μου προς εκείνους που θέλουν να το ακολουθήσουν είναι φυσικά η σκληρή δουλειά, η συνεχής μελέτη και το να βάζουν σε αυτό ένα κομμάτι του εαυτού τους. Η μουσική άλλωστε βγαίνει από μέσα μας, δε θα πρέπει ποτέ να δούμε την ερμηνεία ενός κομματιού σαν ψυχρή, επαγγελματική, εμπορική συναλλαγή.
ΔΔ: Που σας βρίσκουμε αυτήν την περίοδο και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.
ΕΞ: Θα με βρείτε στο εστιατόριο του μουσείου της Ακρόπολης κάθε Παρασκευή και Σάββατο 20.00-00.00, σε ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι κυρίως κλασικού ελληνικού ρεπερτορίου, ακριβώς κάτω από τον ιερό βράχο. ¨Οσων αφορά τα μελλοντικά μας σχέδια, με τον Πασχάλη και το piano project, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ πλέον, νιώθουμε ότι τώρα ξεκινάμε και πραγματικά θα δείτε σύντομα πολλές ακόμη εντυπωσιακές παραγωγές.