Αποκλειστική συνέντευξη στη Δέσποινα Δημότση. Τεύχος 45 Ιούνιος 2024

Ο εικαστικός καλλιτέχνης και fire performer John Poniris, δημιουργεί πρωτότυπα έργα τέχνης με απλά, καθημερινά υλικά που βρίσκονται σε ένα χώρο. Μερικά από τα πιο δημοφιλή πεδία του είναι τα έπιπλα και ο πηλός. Του αρέσει να μετατρέπει τα αντικείμενα σε καμβά και να σχεδιάζει κατ’ έμπνευση με γεωμετρία χωρίς τη χρήση στένσιλ. Δουλεύει με βερνικοχρώματα ως επί των πλείστων με το μαύρο ,το κόκκινο, το λευκό και το χρυσό χρώμα και βέβαια με χρωματική παλέτα κατ΄ έμπνευση δημιουργώντας μοτίβα μοναδικού διακοσμητικού χαρακτήρα και δημιουργεί νέες τάσεις και προτάσεις με μεγάλη επιτυχία.

Πιστεύει στη χρωματοθεραπεία και θεωρεί οτι είναι must σε ενα χώρο,είτε ιδιωτικό είτε επαγγελματικό, για να προκαλεί ευεργετικές συχνότητες στον εγκέφαλο και να τον ενεργοποιεί, ώστε ο άνθρωπος να νιώθει πιο ζωντανός κ δημιουργικός στην στείρα πραγματικότητα που ζούμε.

Επίσης έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη διακοσμητική σειρά από κεραμικά αυγά σε στυλ φαμπερζέ και ρόδια φοντανιέρες.

Τα έργα του John Poniris έχουν βραβευτεί δυο φορές από την Unesco και προτείνονται για ιδιωτική ή επαγγελματική διακόσμηση χώρου(βιτρίνα καταστήματος, θεατρικό background,καφέ με Whimchikal διακόσμηση, χώρους παρουσιάσεων και χώρους αναμονής σε νοσοκομεία-θεραπευτήρια που επιλέγουν την χρωματοθεραπεία, entrance gallery, ξενοδοχεία κτλ.

ΔΔ: Ποια χρονική στιγμή κατάλαβες την αγάπη σου για τα χρώματα και την δημιουργία;

JP: Ο δεσμός μου με τα χρώματα ήταν μεγάλος από την παιδική μου ηλικία όπου και εξελίχθηκε σε σημαντικό βαθμό με το πέρας των χρόνων στην εν λόγω op art.

ΔΔ: Τι είναι η OP ART ή αλλιώς οπτική ή οφθαλμική τέχνη; Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό.

JP: Η OP ART είναι μια μορφή αφηρημένης, γεωμετρικής τέχνης και βασίζεται στη ιδέα πως ο καλλιτέχνης δημιουργεί εικαστικά οπτικά τεχνάσματα που πείθουν το θεατή ότι βλέπει οπτικές ψευδαισθήσεις. Χρησιμοποιώντας λοιπόν αντικείμενα της καθημερινότητας ως ‘καμβάδες’ ζωγραφικής εκμεταλλεύομαι την τρισδιάστατη γεωμετρία τους και δημιουργώ μια εικονική ψευδαίσθηση.

ΔΔ: Χρησιμοποιείς συγκεκριμένα υλικά ή μεγάλη γκάμα αυτών;

JP: Στα έργα μου δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο. Δεν μου αρέσει να βάζω όρια. Λατρεύω το διαφορετικό, το μη πεπατημένο και διεγείρομαι οταν ΄πειραματίζομαι’ με διάφορα υλικά (ξυλο, μεταλλο, κεραμικά) ‘παντρεύοντας’ νέες ιδέες και τεχνικές.

‘Εξερευνώ’ προσεχτικά τα υλικά και τον τρόπο εφαρμογής και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους κάτι που με έχει οδηγήσει στο σχεδιασμό και τη δημιουργία της συλλογή μου με op art έπιπλα αλλά και μιας προσωπικής κολεξιόν σε πήλινα είδη(αυγά, ρόδια, κολοκύθες, μινιατούρες ζωάκια).

ΔΔ: Μπορείς να δημιουργήσεις κάποιο έργο εφόσον σε εμπνεύσει αυτός που θα το αποκτήσει; Ώστε να λειτουργήσει το έργο θεραπευτικά. Για παράδειγμα τι θα σε ενέπνεε το ERmionida MAGazine να δημιουργήσεις; Κάτι με έντονο χρωματισμό; Ή θα κυριαρχούσαν πιο παστέλ τόνοι;

JP: Θαρρώ πως η απάντηση είναι ναι. Η Μούσα ως γνωστόν είναι αυτή που δίνει την έμπνευση στον καλλιτέχνη, που του προκαλεί έναν τέτοιο θαυμασμό, ώστε, παρακινούμενος από εκείνη, βρίσκει το θάρρος να δημιουργήσει κάτι μεγαλοφυές.

Εδώ λειτουργεί και το θεραπευτικό στοιχείο ενός έργου.

Το ERmionida MAGazine έχει πλούσια χρωματική παλέτα με βάθος ψυχής αποτυπωμένη στις σελίδες του. Κυριαρχούν οι έντονοι χρωματισμοί για την ομορφιά και τη δυναμικότητα του λόγου του στην κοινωνία.

ΔΔ: Ποιο είναι το μικρότερο έργο σε όγκο που έχεις δημιουργήσει και ποιο το μεγαλύτερο?

JP:Εχω δημιουργήσει σε μικρά αλλα και σε μεγάλα αντικείμενα,αλλά σαν καλλιτέχνης θα ήταν πιο συνετό με τον όρο ‘Ογκομετρικά’ να ορίσω τον όγκο ‘ψυχής και έμπνευσης’ που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωση ενός έργου και οχι το μέγεθος. Για παράδειγμα, ένας φίλος μου ζήτησε να ‘μεταμορφώσω’ εικαστικά ένα τεράστιο πήλινο πιθάρι γύρω στο 1.5μετρο ύψος. Ο χρόνος που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή του ηταν τριπλάσιος από ένα έργο μου σε τοίχο.

ΔΔ: Μίλησε μας για το ιδιαίτερο show με τις φωτιές. Πως εμπνεύστηκες αυτό το καινοτομικό κομμάτι σόου και πόσο επικίνδυνο είναι.

JP: H attraction που παρουσιάζω ονομάζεται fire blind performance. Η πρόταση από μόνη της μαρτυρά τον αληθινό χαρακτήρα της τεχνικής μου. Πρόκειται για μια τεχνική που έχω αναπτύξει ο ίδιος και ενσωματώνει χορευτική κινησιολογία μαζί με το στοιχείο της φωτιάς σε ‘τυφλό’ περιβάλλον(δεμένα μάτια). Νους και σώμα συνεργάζονται κάτω από τις νότες της μουσικής και οι αισθήσεις απογειώνονται χαρίζοντας μια τολμηρή και εκρηκτική παράσταση.

Η έμπνευση του performance ήταν αποτέλεσμα του πάθους για το χορό που έχω και της ‘στείρας’ περιόδου που διανύουμε από καλλιτεχνικά ερεθίσματα. Ασχολούμαι από μικρή ηλικία με dance performance σε μεγάλες και μικρές σκηνές με θεατές διαφόρων ηλικιών. Σε όλη αυτή την περίοδο της δραστηριότητας μου παρατήρησα ότι το πρόσωπο του κοινού πάντα αποζητούσε κάτι ιδιαίτερο που θα τους αποσπάσει την προσοχή και θα τους χαρίσει συγκίνηση. Έτσι λοιπόν πριν κάποια χρόνια αποφάσισα να αλλάξω τα δεδομένα της χορευτικής μου σκηνής και να πρωτοτυπήσω εισάγοντας το στοιχείο της φωτιάς.

Είναι πολύ επικίνδυνο και δεν υπάρχει κάποιο τρικ ή κάποιο υλικό με το οποίο αποτρέπω τη φωτιά να με κάψει. Είναι θέμα διαλογισμού και κινησιολογίας κατά τη διάρκεια του performance, το οποίο πετυχαίνω με τη σωστή μουσική υπόκρουση. Είναι το σημείο που το μυαλό μου ξεχνάει τα πάντα, καλωσορίζει τη ζωή μέσα από το ρυθμό και απολαμβάνει μια υπεροχή στιγμή αρμονίας και δημιουργικότητας μετατρέποντας τη φωτιά σε ενέργεια εν κίνηση.

Είναι η στιγμή που ξεχωρίζω σαν καλλιτέχνης και νιώθω πολύ περήφανος για αυτό.

ΔΔ: Σε ποιες εκδηλώσεις δραστηριοποιείσαι

JP: H δραστηριότητα μου βρίσκει χώρα σε όλα τα είδη των κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων(θέατρο,club,festival,τηλεόραση ,social events,wedding events,bachelors & birthday events, εγκαίνια , fashion events κτλ).

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *