Αποκλειστική συνέντευξη στη Δέσποινα Δημότση
Στο τεύχος 32, Μάιος 2023
Ο Γιάννης Μαργέτας γεννήθηκε στην Κοιλάδα και κατοικεί στο Κρανίδι του Δήμου Ερμιονίδας. Είναι παντρεμένος με την Πόπη Παπασταύρου, φιλόλογο και έχουν δύο παιδιά.
Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Παντείου Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα και άσκησε διευθυντικά καθήκοντα στα Καταστήματα Νεμέας, Κρανιδίου, Ναυπλίου και Κορίνθου. Στη συνέχεια μέλος πλέον της Διοίκησης της Ε.Τ.Ε ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειακού Διευθυντή στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
Στην αυτοδιοικητική του πορεία υπηρέτησε επί τρείς θητείες ως Δημοτικός Σύμβουλος του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου (1998-2010), συμμετείχε στην Οικονομική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε) και στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης στο Νομό Αργολίδος (Διοικητικό Συμβούλιο Τοπικής Ένωσης Δήμων, Εκτελεστική Επιτροπή Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων), καθώς επίσης και σε πολλές Νομαρχιακές Επιτροπές (Ν.Ε.Λ.Ε, επιτροπή παιδείας, κ.α).
ΔΔ: Έχοντας διαπρέψει στον τραπεζικό κλάδο, θα ήθελα να μας πείτε τι σας ώθησε να ακολουθήσετε από νωρίς την οικονομική κατεύθυνση.
ΓΜ: Την εποχή της μεταπολίτευσης, όταν εγώ συμμετείχα στις πανελλήνιες εξετάσεις, από το εξατάξιο Γυμνάσιο Κρανιδίου, ήταν κοινός τόπος ότι τα οικονομικά τα χρόνια που θα ακολουθούσαν θα έπαιζαν όλο και πιο σημαντικό ρόλο. Έτσι τελείωσα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (τότε λεγόταν ΑΣΟΕΕ). Στη συνέχεια με πανελλαδικές εξετάσεις προσλήφθηκα στην Εθνική Τράπεζα. Ήταν ξεκάθαρο πλέον ότι και επαγγελματικά θα ασχοληθώ με το οικονομικά. Τα οικονομικά ωστόσο είναι από τις επιστήμες που η ανάγκη για διαρκή και συστηματική επικαιροποίηση των γνώσεων είναι επιτακτική. Πιστεύοντας στη δια βίου παιδεία, όλο μου τον υπηρεσιακό βίο, ταυτόχρονα με τη δουλειά, όσο βέβαια μου επέτρεπαν οι οικογενειακές υποχρεώσεις, σπούδαζα αποκτώντας όχι μόνο δεύτερο πτυχίο (Πάντειο Πανεπιστήμιο) αλλά και όλες τις πιστοποιήσεις που σήμερα είναι απαραίτητες να διαθέτει ένας οικονομολόγος. Επιπλέον συμμετείχα σε αμέτρητα σεμινάρια και συνέδρια.
ΔΔ: Μιλήστε μας για την διευθυντική θέση που είχατε για πολλά έτη σε πολλά καταστήματα της Εθνική Τράπεζας στην Αργολίδα. Ποιες οι διαφορές με το κατάστημα στο Κρανίδι. Ποιες είναι οι ευκολίες και ποιες οι δυσκολίες μιας τέτοιας θέσης.
ΓΜ: Για μια δεκαπενταετία υπηρέτησα ως Διευθυντής σε καταστήματα της Ε.Τ.Ε τόσο στο νομό Αργολίδος όσο και στο νομό Κορινθίας.
Στην Αργολίδα υπηρέτησα ως Διευθυντής στα Καταστήματα Κρανιδίου και Ναυπλίου και στην Κορινθία στα Καταστήματα Νεμέας και Κορίνθου.
Οι διαφορές είναι μεγάλες και κυρίως εστιάζονται στο μέγεθος της κάθε τοπικής οικονομίας, τον πληθυσμό της, την ιδιαίτερη οικονομική ενασχόληση, την χρονική περίοδο που εξετάζουμε, δηλαδή διαφορετικά είναι τα οικονομικά πράγματα σε μία περιοχή σε περίοδο οικονομικής κρίσης και στην ίδια περιοχή είναι διαφορετικά τα πράγματα σε περίοδο οικονομικής ανάπτυξης. Οι διαφορές με το Κρανίδι είναι μεγάλες γιατί είναι πολύ διαφορετική η διάρθρωση των τοπικών οικονομιών. Στο Ναύπλιο και την Κόρινθο είχα συνεργασία με δεκάδες βιομηχανίες , με εξωστρεφείς επιχειρήσεις που ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο (εισαγωγές-εξαγωγές). Η Κόρινθος ιδιαίτερα με την εξαιρετική γεωγραφική θέση που κατέχει- άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό και εγγύτητα στην πρωτεύουσα- διαθέτει μια σειρά επιχειρήσεων που τροφοδοτούν απευθείας την Αθηναϊκή αγορά. Πόσο δύσκολο είναι για την περιοχή μας, με το οδικό δίκτυο που έχουμε να διαθέσουμε τα προϊόντα που παράγουμε στη πρωτεύουσα της χώρας.
Το Ναύπλιο πάλι την περίοδο της οικονομικής κρίσης διέθετε τεράστιες αντοχές και έτσι μπορούσαμε και δημιουργούσαμε νέες μονάδες σε πείσμα των τότε καιρών. Η Νεμέα με περίπου 35 χιλιάδες στρέμματα αμπέλια και πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες αμπελουργούς διέθετε οινοποιεία διεθνούς φήμης. Στην Ερμιονίδα την περίοδο πριν το 2010 είχαν ενταχθεί στο Κατάστημά μου 57 επιχειρήσεις στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εντάξεις επιχειρήσεων μεγάλων καταστημάτων σε μεγάλες πόλεις, γεγονός που δείχνει τη δυναμική της περιοχής μας. Είναι οι επιχειρήσεις που άντεξαν και ανταπεξήλθαν επιτυχώς στην οικονομική κρίση.
Οι ευκολίες μιας διευθυντικής θέσης, αν μπορούσαμε να τις ονομάσουμε έτσι, είναι ότι ο Διευθυντής έχει σε πολλά θέματα αποφασιστικό ρόλο και μπορεί να κατευθύνει τα οικονομικά γεγονότα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στις δυσκολίες εντάσσονται οι διαρκείς μεταβολές στο οικονομικό περιβάλλον και οι άμεσες προσαρμογές που συνεπάγονται.
ΔΔ: Έχετε διατελέσει Περιφερειακός Διευθυντής σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία. Τι Προσόντα χρειάζονται για να φτάσει κάποιος εκεί, ιδίως όταν ξεκινάει την καριέρα του από την επαρχία και όχι από μία μεγαλύτερη πόλη ή την πρωτεύουσα.
ΓΜ: Επιπλέον των όσων είπατε και σε νησιά του Αιγαίου όπως η Σκύρος, η Ικαρία και οι Σποράδες. Προκειμένου να επιλεγείς ως στέλεχος της Διοίκησης, κρίνεσαι, αξιολογείσαι και συγκρίνεσαι με τους Διευθυντές των μεγαλύτερων Καταστημάτων πανελλαδικά, ύστερα από προκήρυξη της θέσης, βάσει κανονισμού τοποθέτησης στελεχών, βασισμένου σε διεθνή πρότυπα.
Για να φτάσεις όμως στο σημείο να συμμετάσχεις και να κριθείς σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να έχεις ανέλθει και ανταπεξέλθει επιτυχώς σε όλα τα στάδια που προηγούνται. Να έχεις ασκήσει με επιτυχία διευθυντικά καθήκοντα ξεκινώντας από τα μικρότερα έως τα μεγαλύτερα Καταστήματα. Επιπλέον των πτυχίων χρειάζονται πιστοποιήσεις. Είναι απαραίτητο να έχεις στηρίξει ουσιαστικά τις τοπικές οικονομίες ευθύνης σου, έτσι ώστε με τη σειρά του να ενδυναμώνεται το Κατάστημα που διευθύνεις.
Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες όταν κάποιος επιδιώκει πανελλαδική καριέρα από την Περιφέρεια και όχι από την πρωτεύουσα, γιατί σε κάθε κίνηση του έχει να αντιμετωπίσει τα χιλιόμετρα και ιδιαίτερα όταν έχεις ως έδρα σου την περιοχή μας με το δύσκολο οδικό δίκτυο που έχουμε μέχρι να φτάσουμε σε εθνική οδό, αφού είναι απαραίτητο να υπηρετήσεις σε όλες τις κατηγορίες Καταστημάτων από τα μικρότερα μέχρι τα μεγαλύτερα.
ΔΔ: Πως πήρατε την απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα στις φετινές Δημοτικές εκλογές;
ΓΜ: Όταν, πριν δύο χρόνια, συνταξιοδοτήθηκα πολλοί συμπολίτες μου, οι οποίοι γνώριζαν την αυτοδιοικητική μου εμπειρία ( επί 12 χρόνια έχω διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος του Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου) και με πολλούς απ΄ αυτούς είχαμε κοινή θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεώρησαν ότι οφείλω να ασχοληθώ με τα δημοτικά πράγματα και να προσφέρω στον τόπο μου. Απ΄ την άλλη λόγω της αυτοδιοικητικής εμπειρίας, όπως ανέφερα, στους τόπους που υπηρέτησα πάντα παρακολουθούσα στενά την πορεία των αντίστοιχων δήμων και οι συγκρίσεις με τον Δήμο μας ήταν επόμενο να συμβαίνουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα και μας αξίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Επιπλέον ανέκαθεν πίστευα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι «θεμελιώδες πολιτικό δικαίωμα της κοινωνίας και συνδέεται νομικά και λογικά με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας» πιστεύω δε ότι η αποκέντρωση και η αυτοδιοίκηση αποτελούν δύο ολοκληρωμένα τμήματα του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου της δημοκρατίας. Κατά το σύστημα της αποσυγκέντρωσης η
δημόσια διοίκηση εκχωρείται από το κράτος σε αυτοτελή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ασκείται με όργανά τους. Η σπουδαιότερη και γνησιότερη μορφή του συστήματος είναι η αυτοδιοίκηση. Αυτό το θεσμό θέλω να υπηρετήσω.
ΔΔ: Η μεγάλη σας εμπειρία ως Διευθυντικό Στέλεχος και ως Διαχειριστή Ανθρώπινου Δυναμικού, δηλαδή ο σωστός άνθρωπος στη σωστή θέση, πόσο πιστεύετε θα σας βοηθήσει σε αυτό το εγχείρημα; Θα έχουμε άμεσα ορατά αποτελέσματα στη Διαχείριση του Δήμου μας; Και γιατί;
ΓΜ: Η διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του Δήμου. Οι άνθρωποι αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την εξασφάλιση της όποιας επιτυχίας και η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων είναι απαραίτητη για να περάσουμε στην επόμενη μέρα, στη νέα εποχή για το Δήμο μας. Πρέπει οι εργαζόμενοι να αισθάνονται ότι λειτουργούν σε ασφαλές περιβάλλον, ότι απολαμβάνουν ευκαιριών προσωπικής ανάπτυξης και υπηρεσιακής εξέλιξης, ότι έχουν άμεση πρόσβαση σε επιμορφώσεις και στην απόκτηση διαρκώς νέων δεξιοτήτων, ώστε με τη σειρά τους να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στη εξυπηρέτηση του πολίτη, την παροχή συνολικά ποιοτικότερου έργου και την προώθηση των δημοτικών υποθέσεων. Το Προσωπικό που ήταν στην αρμοδιότητά μου απολάμβανε πάντα όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, των πραγματικών ευκαιριών εξέλιξης, ετύγχανε πάντα δίκαιης κρίσης και κυρίως σε μία δουλειά με χρήματα και αριθμούς υπήρχε πάντα ανθρώπινο και συνεργατικό περιβάλλον. Είναι προφανές λοιπόν ότι σε άριστο εργασιακό κλίμα και με σωστές και ξεκάθαρες κατευθύνσεις τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα ορατά.
ΔΔ: Ποια μεγάλα προβλήματα θεωρείτε πως δεν έχει λύσει η περιοχή σας από την στιγμή που υπήρξε συνένωση των δύο Δήμων (Κρανιδίου και Ερμιόνης) και πως σκέφτεστε εσείς να τα οδηγήσετε προς την επίλυσή τους;
ΓΜ: Από την πρώτη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων το 1998 (Καποδίστριας) αλλά και με τη δεύτερη το 2010 (Καλλικράτης) ο βασικός δικαιολογητικός λόγος ήταν ότι ο μεγαλύτερος Δήμος θα είναι οικονομικά ισχυρότερος θα έχουν πιο οργανωμένες υπηρεσίες και θα προσφέρουν αποτελεσματικότερο έργο.
Πράγματι υπήρξαν Δήμοι που πέτυχαν τους στόχους της συνένωσης και ανταποκρίθηκαν στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Υπάρχουν όμως και Δήμοι όπως ο δικός μας, που την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζουν υστέρηση και μάλιστα υπάρχει προβληματισμός στους πολίτες γιατί ουσιαστικά γίνονται λιγότερα έργα από όσα πραγματοποιούσαν στο παρελθόν οι Δήμοι πριν την συνένωση. Αυτή η εικόνα πρέπει άμεσα να αναστραφεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε προηγούμενες τετραετίες οι πολίτες είχαν διαπιστώσει τα θετικά αποτελέσματα της συνένωσης. Τα σοβαρά προβλήματα είναι κοινά για όλες τις Κοινότητες όπως η ύδρευση, η άρδευση, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, το οδικό δίκτυο, η προστασία και ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών, η κατάργηση των σφαγείων κ.α
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, δηλαδή οι Δήμοι και οι Κοινότητες είναι από τη δημιουργία τους διεκδικητικοί. Είναι κύτταρο της ίδιας της Πολιτείας. Γνωρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, τοποθετούμενος με ρεαλισμό και υλοποιήσιμες προτάσεις, που θα κατατίθενται στο σωστό χρόνο και κερδίζοντας την αξιοπιστία, με σωστές μελέτες, με φρέσκιες προτάσεις θα διεκδικήσω από την πολιτεία και θα πετύχουμε την επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων. Παρακολουθώντας συστηματικά τα Ευρωπαϊκά τεκταινόμενα στην αυτοδιοίκηση και κυρίως τα Ευρωπαϊκά προγράμματα με τεχνογνωσία και ετοιμότητα θα επιτυγχάνουμε τις μεγαλύτερες δυνατές χρηματοδοτήσεις για τον τόπο μας. Πρέπει να ενισχυθεί με πολλά χρήματα η περιοχή μας για να λυθούν τα προβλήματα και αυτά τα χρήματα κυρίως πρέπει να προέλθουν από Ευρωπαϊκούς πόρους.
Η στόχευση δεν πρέπει να είναι η σύγκριση διαρκώς με το παρελθόν του ίδιου του Δήμου. Η στόχευση θα είναι την ίδια χρονική περίοδο να συγκρίνεσαι με τους πιο προηγμένους Δήμους και να αποτιμάς τα αποτελέσματα κάθε χρονική περίοδο σε σχέση με αυτούς. Τότε υπάρχει πραγματική πρόοδος και ορατό έργο.
ΔΔ: Πείτε μας δυο λόγια για την προσωπικότητά σας που να μην αφορούν οικονομικά ή διαχείριση, Έχετε κάποιες άλλες ασχολίες; Κάποια χόμπυ;
ΓΜ: Η αλήθεια είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος μου όλη μου τη ζωή ήταν ελάχιστος, αφού από 18 χρονών σπούδαζα και δούλευα ταυτοχρόνως.
Έζησα τον αθλητισμό κυρίως μέσω των παιδιών μου, τα δε φοιτητικά μου χρόνια ασχολήθηκα και με τη μουσική. Σήμερα με συνεπαίρνει η συστηματική εκμάθηση της Βυζαντινής Μουσικής. Η Βυζαντινή μουσική που διασώζεται είναι στο σύνολό της εκκλησιαστική.
ΔΔ: Ο Δήμος μας δυστυχώς είναι πάντα ο τελευταίος τροχός… του Νομού όσων αφορά προγράμματα, επιδοτήσεις κλπ. Πως θα αλλάξει αυτό;
ΓΜ: Πιστεύω ότι ο κυρίαρχος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη. Επειδή δεν θέλω να μένω στις διαπιστώσεις και την κριτική, ήδη τον τελευταίο χρόνο έχω επισκεφτεί πολλά Υπουργεία, συνοδευόμενος σε όλες αυτές τις επισκέψεις από συμπολίτες μας και έχω πετύχει αποτελέσματα θετικά για το παρών και το μέλλον του Δήμου μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω παρεμβάσεις μου για το χωροταξικό, τους δασικούς χάρτες, για θέματα υγείας, για τις κτηνοτροφικές και αγροτικές επιδοτήσεις, για θέματα αλιείας, μελισσοκομικά, για τα σφαγεία και τα ελαιοτριβεία. Να σας δώσω ένα παράδειγμα για τα κτηνοτροφικά που δυστυχώς επιβεβαιώνει την παραδοχή σας. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται ένα σύστημα επιδοτήσεων εντελώς άδικο για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας, αφού με βάση το νέο αυτό σύστημα επιδοτήσεων η Ερμιονίδα ολόκληρη θεωρείται ως πεδινή και δεν ανήκει, σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις, στις μειονεκτικές περιοχές.
Στον γειτονικό Δήμο Τροιζηνίας δεν άλλαξε απολύτως τίποτα προς το δυσμενέστερο, τουναντίον βελτιώθηκαν οι παροχές προς τους κτηνοτρόφους σε ολόκληρο το Δήμο. Στις δύο επισκέψεις μου στο αρμόδιο Υπουργείο συνοδευόμενος από κτηνοτρόφους της περιοχής μας, ανέδειξα στον Υπουργό το θέμα, παρουσιάζοντάς του το σύστημα επιδοτήσεων που αγορά την Ερμιονίδα από το 1981(Ε.Ο.Κ) και αποδεικνύοντας ότι η Ερμιονίδα έπαιρνε πάντα αυξημένες επιδοτήσεις από τη μία άκρη της ως την άλλη, γιατί ολόκληρη ήταν χαρακτηρισμένη ως μειονεκτική περιοχή(έλλειψη νερού, απόσταση από το κέντρο κτλ) και οι Κοινότητες που έχουν ως κύρια ασχολία τους την κτηνοτροφία, ήταν χαρακτηρισμένες ως ημιορεινές, απολαμβάνοντας αυξημένες επιδοτήσεις. Σήμερα με το ισοπεδωτικό καθεστώς, εγκαταλείπουν τον κλάδο, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα νέων αγροτών και να διεκδικήσουν επιδότηση 40.000€, λόγω του αποχαρακτηρισμού της περιοχής μας. Το απογοητευτικό είναι ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει εύκολα τις πολιτικές της και το σύστημα αυτό επηρεάζει την επόμενη 10ετία. Δεσμεύτηκα στον Υπουργό και συμφώνησε και ο ίδιος ότι, αν ο λαός μας δώσει την εντολή, αμέσως θα συγκροτηθεί επιτροπή πιστοποιημένων εμπειρογνωμόνων, έτσι ώστε να συντάξουμε νέα μελέτη, που θα αποκαθιστά την πραγματικότητα και θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες ώστε η Ευρώπη να κατανοήσει το λάθος και να διορθώσει άμεσα την αδικία, πριν εγκαταλείψει το επάγγελμα και ο τελευταίος κτηνοτρόφος στην Ερμιονίδα.
ΔΔ: Κλείνοντας πείτε μας πέντε λόγους – βασισμένους στα προτερήματά σας, για να ψηφίσει κάποιος την παράταξή σας και να σας εκλέξει τον Οκτώβριο Δήμαρχο Ερμιονίδας.
ΓΜ: – Έχω μάθει να λειτουργώ με στόχους και μετρήσιμο αποτέλεσμα και είμαι προσανατολισμένος στην καινοτομία .Έχω αμεσότητα στη σχέση μου με τους πολίτες και κερδίζω την εμπιστοσύνη τους
-Ακούω πάντα προσεκτικά το συνομιλητή μου και αναζητώ καινούργιες ιδέες απ΄ όπου κι αν προέρχονται αναδεικνύοντας τες.
-Εμπιστεύομαι τη νέα γενιά. Πρέπει να τους δίνουμε χώρο για να δείξουν τις δυνατότητές τους και ταυτόχρονα να αισθάνονται ασφαλείς.
-Μπαίνω στην ουσία των θεμάτων και αντιμετωπίζω τη δημόσια διοίκηση επιτυγχάνοντας τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Θα αγωνιστώ με όλα μου τις δυνάμεις για τη δημιουργία ενός πραγματικά αυτοδιοικούμενου οργανισμού, ώστε να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στον πολίτη και την εξουσία, να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες ενεργητικής συμμετοχής του ατόμου στην πραγματοποίηση κοινών σκοπών και να δοθεί και πάλι στον άνθρωπο, μαζί με την ελευθερία και την ασφάλεια το αίσθημα της ευθύνης και του καθήκοντος απέναντι στην κοινωνία.
[…] Γιάννης Μαργέτας : “Ερμιονίδα – Βήμα στο Αύριο”… […]