Αποκλειστική συνέντευξη στη Δέσποινα Δημότση!! Στο τεύχος 26 Νοεμβρίου 2022

Ο Χάρης Γεωργιάδης, γεννήθηκε στην Αθήνα κι έχει σπουδάσει θέατρο στη δραματική σχολή Διομήδη Φωτιάδη και στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μαίρη Βογιατζή Τράγκα απ’ όπου και αποφοίτησε.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας του Γιάννη Ιορδανίδη, συμμετείχε ως υπότροφος του Φεστιβάλ Αθηνών στο σεμινάριο «Η Μάσκα στην Commedia del Arte» από τον Claudio de Maglio, επιλέχτηκε και παρακολούθησε το κινηματογραφικό σεμινάριο «Κοινωνικός Αποκλεισμός και Κινηματογράφος» με τον Χρήστο Βούπουρα, το οποίο διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Γενικής

Γραμματείας Νέας Γενιάς.

Από το 1999 έχει εργαστεί στο χώρο του θεάματος ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη, σκηνοθέτης, συγγραφέας, σπαθογράφος, μουσικός επιμελητής, διεύθυνση παραγωγής και παραγωγός σε πάνω από εξήντα παραγωγές συνολικά, που πραγματοποιήθηκαν από το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, την Εθνική Λυρική Σκηνή και παραγωγές του Ελεύθερου Θεάτρου, ενώ διετέλεσε και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Αυλαία στον Πειραιά αρχές της σεζόν 2019-20. Αρχές του 2021 συμμετείχε στην κριτική επιτροπή του διεθνούς φεστιβάλ Athens Marathon Film Festival. Έχει γράψει είκοσι δύο θεατρικά έργα, οκτώ κινηματογραφικά σενάρια και το πρώτο για την Ελλάδα βιβλίο για την θεατρική ξιφασκία/σκηνική μάχη "Θεατρική Ξιφασκία, η ψευδαίσθηση της μάχης", όπου διδάσκει και το ομώνυμο μάθημα. Είναι πιστοποιημένος καθηγητής υποκριτικής και θεατρικής ξιφασκίας, ενώ από ο 2005, διδάσκει στο θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων «ΔΙΑ-ΘΕΣΙΣ»/«ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΕΧΝΗΣ», όπου σκηνοθετεί και επιμελείται μουσικά τις παραστάσεις που ανεβάζει το εργαστήρι μέχρι και σήμερα. Είναι ιδρυτικό μέλος των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Θεάτρου, «ΔΙΑ-ΘΕΣΙΣ» και «ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΕΧΗΣ», όπου δραστηριοποιούνται από το 2004.

Από το 2007 διδάσκει και Θεατρική Ξιφασκία/Σκηνική Μάχη σε σεμινάρια, θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων και δραματικές σχολές. Έχει συμμετάσχει με βασικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ το 2002 «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα». Τηλεοπτικά, έχει εμφανιστεί σε είκοσι έξι σειρές, ενώ κινηματογραφικά, έχει συμμετάσχει σε δεκαπέντε μικρού μήκους και δεκατέσσερις μεγάλου μήκους σε ελληνικές και ξένες παραγωγές, με μικρούς και μεγάλους ρόλους. Πρωταγωνιστεί στην πολυβραβευμένη ταινία του Αλέξανδρου Λεονταρίτη «Αίθουσα αναμονής», ενώ χορογράφησε και τις σκηνικές μάχες της ταινίας, η οποία προβάλλεται στην πλατφόρμα Amazon Ρrime και σε άλλες θυγατρικές της πλατφόρμες. Οργάνωσε το Φεστιβάλ Κοινωνικής Ευαισθησίας «ΤΑΙΝΙΟΡΑΜΑ 2019» της ΓΓΙΦ, όπου έκανε πρεμιέρα και η ταινία του “ΝΑΙ στο ΟΧΙ”. Μία ταινία μικρού μήκους καθολικά προσβάσιμη σε άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες, με υπότιτλους SDH και με ερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, όπου καταδικάζει την κακοποίηση των γυναικών και κάθε μορφή βίας. Η ταινία συνέχισε την πορεία της σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο, με τίτλο “HONOR CRIMES” – “Εγκλήματα τιμής”, όπου κέρδισε το βραβείο κοινού στον On Line διαγωνισμό του TSWY Film Festival Spring Competition και προβλήθηκε στο 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου TSWY το Φθινόπωρο του 2019 στην πόλη του Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Παράλληλα, έφτασε μέχρι τους προημιτελικούς του Serbest International Film Festival της Μολδαβίας, τους ημιτελικούς των Eurasia International Monthly Film Festival της Μόσχας και Internacional de Cine de Yecora της Ισπανίας, ενώ έφτασε ως τον τελικό του International Film Festival των Χανίων και τον Ιούνιο του 2019 κέρδισε το Βραβείο Κοινωνικού Προβληματισμού στο Cinergo International Film Festival της Αθήνας.

ΔΔ : Πότε αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός και ποιο ήταν το ερέθισμα που σε ώθησε σε αυτή την κατεύθυνση.

ΧΓ : Ηθοποιός αποφάσισα να γίνω, το 1999 κι ενώ είχα ξεκινήσει να συμμετέχω σε τηλεοπτικές διαφημίσεις. Το ερέθισμα ήταν η συμμετοχή μου με βασικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ.

ΔΔ: Ως multi-tasking person θα ήθελα να μας πεις πως συνδυάζεις όλες αυτές τις ειδικότητες από την ειδικότητα του ηθοποιού έως αυτή του παραγωγού κτλ.

ΧΓ: Από το πρώτο έτος της δραματικής σχολής ξεκίνησε αυτή η διαδικασία, συνδυάζοντας δύο

ειδικότητες σε όποια παράσταση συμμετείχα. Είτε της σχολής είτε εκτός. Στην πορεία, μέσα από την πρακτική εφαρμογή, αυξήθηκαν οι δυνατότητές μου, οπότε και οι ειδικότητες. Στον χώρο μας (δυστυχώς), δεν είναι εύκολο να έχεις εργασία σε κάθε σεζόν ως ηθοποιός. Οπότε, όσο περισσότερα βέλη έχει στην φαρέτρα του ένας καλλιτέχνης, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να πετύχει το στόχο του, που είναι η εργασία στον χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

ΔΔ : Θεατρική Ξιφασκία. Μίλησέ μας λίγο για αυτό.

ΧΓ :Η Θεατρική Ξιφασκία, είναι αυτό που βλέπουμε στις ταινίες των: Οι τρεις σωματοφύλακες, Ζορό, Πειρατές της Καραϊβικής… και στα θεατρικά έργα: Άμλετ, Βασιλιά Ληρ, Η μάσκα του Ζορό κ.α. Αυτό το μάθημα, που διδάσκω τα τελευταία 20 χρόνια, μας μαθαίνει την ισορροπία, την συγκέντρωση, τον σωματικό και δυναμικό έλεγχο, την ένταση, την ετοιμότητα να αντιδράσουμε σωματικά, τον συντονισμό, την συνεργασία και την ομαδικότητα. Δεν αντιμετωπίζουμε την ξιφασκία στο θέατρο ως τρόπο ζωής όπως παλιά ή ανταγωνιστικά όπως στο άθλημα. Πρώτο μέλημά μας είναι να μην χτυπήσει ο συμπαίκτης μας. Δεν είναι αντίπαλος. Πρέπει να δείχνουμε ότι θέλουμε να τον χτυπήσουμε κι ότι είναι εχθρός μας, αλλά με κινήσεις όχι τυχαίες και κυριολεκτικά ελεγχόμενες και χορογραφημένες, φροντίζουμε να μην χτυπήσει κανείς, ενώ δίνουμε την ψευδαίσθηση στο κοινό για το αντίθετο, έντεχνα και θεαματικά. Το βιβλίο «Θεατρική Ξιφασκία, η ψευδαίσθηση της μάχης» που έχω εκδώσει, είναι το μοναδικό στη χώρα μας που αναλύει και

κωδικοποιεί την εν λόγο εκπαίδευση, ενώ περνάει πρώτα και από την σκηνική πάλη.

ΔΔ: Θέατρο ή τηλεόραση; Και γιατί;

ΧΓ: Ας μην ξεχνάμε και τον κινηματογράφο! Ανέκαθεν ήμουν περισσότερο υπέρ του θεάτρου και του κινηματογράφου και λιγότερο υπέρ της τηλεόρασης. Κι αυτό επειδή στο γυαλί τα πράγματα γίνονται πιο πρόχειρα και λιγότερο αξιοκρατικά.

ΔΔ: Στον ελεύθερό σου χρόνο με τι άλλο ασχολείσαι; Κάποιο σπορ, διάβασμα κτλ.

ΧΓ: Συνήθως δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Παλιότερα λίγο ποδόσφαιρο, λίγο μπάσκετ, αλλά τώρα πια, όταν δεν έχω γύρισμα, πρόβα, παράσταση ή μάθημα, γράφω θεατρικά έργα, σενάρια ή προετοιμάζω το επόμενο project.

ΔΔ : Ποια ήταν η αγαπημένη σου συμμετοχή σε τηλεοπτική σειρά ή παράσταση και γιατί;

ΧΓ : Η αγαπημένη μου συμμετοχή ήταν στις παραστάσεις στο θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, που είχαμε 10.000 θεατές να μας χειροκροτούν. Το δέος και το ρίγος είναι ασύγκριτο.

ΔΔ : Αυτή την περίοδο σε βρίσκουμε στις παραστάσεις «Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα», “Η Μάσκα του Ζορό” και “Παραμόρφωση”. Μίλησε μας λίγο γι’ αυτά.

ΧΓ : Η παράσταση για τη ζωή και το έργο της Κατερίνας Γώγου, είναι μια σημαντική δουλειά, που την ξεκινήσαμε από πέρσι και συνεχίζουμε και φέτος με μεγάλη επιτυχία στον Χώρο 2510 στα Εξάρχεια. Το έργο και η σκηνοθεσία είναι του Ανδρέα Ζαφείρη και παίζω με δύο πρωτοεμφανιζόμενες στον χώρο νέες κοπέλες, την Χαρά Νικολάου και την Έλενα Αϊβαλιώτου. Η Έλενα ενσαρκώνει την Γώγου, η Χαρά 7 γυναικείους ρόλους κι εγώ 9 αντρικούς ρόλους που βρέθηκαν στο δρόμο της Γώγου ή της τον χάραξαν.

Ενώ “Η Μάσκα του Ζορό” είναι μία παιδική παράσταση στο θέατρο Ζίνα, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Νίκου Λιμνιού. Εκεί ενσαρκώνω τον ρόλο του λοχία Γκαρσία κι έχω κάνει την διδασκαλία και τις σπαθογραφίες της παράστασης.

Τέλος, η “Παραμόρφωση” που ανέβασα και πέρσι στο θέατρο Εμπρός, είναι ένα έργο που είχα γράψει, με αφορμή τη ζωή της Μαργαρίτας Καραπάνου και το σκηνοθέτησα με ερέθισμα τον εγκλεισμό που βιώσαμε το 2020. Παίζουν κι εδώ τρεις πρωτοεμφανιζόμενες στον χώρο νέες κοπέλες. Η Ηλιάνα Σπυρίδωνος, η Εύη Μαρκουλή και η Κλαίρη Παπακυριακού.

ΔΔ: Ποιος τομέας είναι αυτός που δεν έχεις ασχοληθεί ακόμα αλλά θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον.

ΧΓ: Δεν νομίζω να έχω το χρόνο για να ασχοληθώ και με κάποιον άλλο τομέα στο μέλλον. Η σκηνοθεσία, η ηθοποιία, η παραγωγή και η μουσική επιμέλεια σε θεατρικά έργα και ταινίες, το μοντάζ, η συγγραφή θεατρικών έργων και σεναρίων, τα μαθήματα θεάτρου στο θεατρικό μου εργαστήρι “Διάθεση Τέχνης” και η διδασκαλία της θεατρικής ξιφασκίας στη δραματική σχολή “Αθηναϊκή Σκηνή”, είναι αρκετοί τομείς για να με απασχολούν για αρκετά χρόνια.

ΔΔ: Ποια είναι τα μελλοντικά σου καλλιτεχνικά σχέδια; Έχεις κάτι που ετοιμάζεις;

ΧΓ: Έχω ξεκινήσει πρόβες για το έργο “Μήδεια” του Ευριπίδη, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία δική μου, με πρωτότυπα κοστούμια της Αργυρούς Βασιλείου και μουσική της Τζωρτζίνας Αντωνακάκη, όπου θα ανέβει τον Μάρτιο του 2023 στο θέατρο Εμπρός. Τέλος, στο πρόγραμμα είναι να σκηνοθετήσω δύο μικρού μήκους ταινίες και να συντελέσω στην παραγωγή μίας μεγάλου μήκους ταινίας με φίλους συνεργάτες.

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *