Αποκλειστική συνέντευξη στη Δέσποινα Δημότση. Τεύχος 51, Δεκέμβριος 2024
Η Τίνα Αλεξοπούλου γεννήθηκε στην Σάμο, σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ενώ παράλληλα τελείωσε και την Θεατρολογία στην Φιλοσοφική Αθηνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές, Master in Performing Arts στην Αγγλία. Έχει παίξει σε θεατρικές 4 θεατρικές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στο Ηρώδειο. Φέτος γύρισε όλη την Ελλάδα στην καλοκαιρινή περιοδεία του Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Επίσης, σε μουσικές παραστάσεις εχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με την Σοφία Βόσσου, τον Δάκη, την Μπέσυ Αργυράκη και τον Παναγιώτη Πετράκη. Παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία σε Γαλλία και Ελβετία το βραβευμένο αφιέρωμα για την Μελίνα Μερκούρη. Το αφιέρωμα αυτό στα ελληνικά και στα Γαλλικά αποτέλεσε και την εναρκτήρια συναυλία για τον Μήνα Γαλλοφωνίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Έχει εμφανιστεί στο 12 ήμερο φεστιβάλ στον Λίβανο, στο Four Season της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου και στην Μόσχα της Ρωσίας. Τραγουδάει σε 8 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ελληνικά, και αραβικά. Παίζει πιάνο, γράφει στίχους και μουσική.
ΔΔ: Πως προέκυψε από τα παιδικά σας χρόνια η ενασχόληση με το θέατρο ώστε να φτάσετε στο σημείο να πραγματοποιήσετε σπουδές πάνω σε αυτό.
ΤΑ: Ήταν τόσο έμφυτη και έντονη η ορμή για το θέατρο και την μουσική που οδηγούσε σε μονόδρομο. Η μητέρα μου είναι επαγγελματίας ζωγράφος, έχει υπέροχη φωνή και ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Θεατρικής Ομάδας Σάμου που έχει ξεχωρίσει με βραβεύσεις σε πολλά Φεστιβάλ. Ο πατέρας μου επίσης φιλότεχνος με κλίση στην μουσική, απλώς δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά. Αλλά εκτιμάει πολύ τις τέχνες. Οπότε το περιβάλλον ήταν πολύ υποστηρικτικό για αυτό και δήλωσα ως πρώτη επιλογή το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και πέρασα στην Φιλοσοφική Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησα με άριστα. Ήθελα παράλληλα με την Δραματική σχολή να έχω και την θεωρητική κατάρτιση. Και όταν τελείωσα την Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου ήθελα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου με το Master Performing Arts στην Αγγλία και για αυτό έδωσα πολύ δύσκολες εξετάσεις στο Κρατικό Ίδρυμα Υποτροφιών απ’ όπου και ευτυχώς έλαβα την υποτροφία.
ΔΔ: Είναι αξιοθαύμαστο το ότι τραγουδάτε σε τόσες ξένες γλώσσες και μάλιστα κάποιες είναι διαφορετικές από τις συνηθισμένες που ξέρουμε όπως πχ τα Αραβικά. Πως το έχετε καταφέρει αυτό;
ΤΑ: Είχα από μικρή μια έφεση στις ξένες γλώσσες. Πήρα το Proficiency στα 15, παράλληλα έκανα ιδιαίτερα μαθήματα Γερμανικών και στα 18 μου μέσα σε ένα καλοκαίρι με ταχύρυθμα μαθήματα πήρα το πρώτο πτυχίο των Γαλλικών. Τα τραγούδια είναι ταξίδια. Σε ταξιδεύουν σε άλλες χώρες με τον ρυθμό και την γλώσσα τους και πάντα ήθελα να ξέρω τι λένε και πως προφέρονται σωστά. Οπότε για να τα τραγουδήσω τα μελετούσα πολύ. Έτσι περα από τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, εμπλούτισα το ρεπερτόριο μου με ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά τραγούδια. Τα αραβικά προέκυψαν μέσω Γαλλίας (!) Στην περιοδεία με το αφιέρωμα για την Μελίνα Μερκούρη είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πολλές πόλεις όπως Παρίσι, Μασσαλία, Νίκαια, Νάντη κτλ. Σε μια από αυτές τις παραστάσεις είχαμε καλέσει τον Πρόξενο της Ελλάδας στην Γαλλία ο οποίος ενθουσιασμένος κράτησε την επαφή. Όταν μετά από 2 χρόνια μετατέθηκε στον Λίβανο με πρότεινε στο Πρέσβη της Ελλάδος εκεί για το Ελληνικό Φεστιβάλ που θα διοργάνωναν στην Βηρυτό. Επί 12 συνεχόμενες μέρες είχα την τύχη και την τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα με ελληνικό πρόγραμμα στο Φεστιβάλ. Όμως για να τιμήσω και το λιβανέζικο κοινό που λατρεύει την χώρα μας, έμαθα και αραβικά τραγούδια. Είναι δύσκολη γλώσσα αλλά η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και το κέφι που γινόταν δεν το έχω ξαναδεί σε καμία συναυλία.
ΔΔ: Ποιο είδος από τα δύο προτιμάτε θέατρο ή τραγούδι; Ή μήπως τον συνδυασμό των δύο όπως πχ τα μιούζικαλ που έχετε λάβει μέρος; Ποιες απαιτήσεις έχει το μιούζικαλ έναντι των άλλων δύο και ποιες δυσκολίες.
ΤΑ: Αγαπώ και τα δυο είδη ξεχωριστά το ίδιο, αλλά αγαπώ περισσότερο τον συνδυασμό τους , το μιούζικαλ. Είναι σίγουρα απαιτητικό είδος καθώς χρειάζεται τρομερή ενέργεια το να τραγουδάς ταυτόχρονα να χορεύεις και να παίζεις. Είναι σαν πρωταθλητισμός. Πρέπει να φας συγκεκριμένη ώρα, να έχεις κοιμηθεί καλά , να κάνεις ζέσταμα. Ακριβώς όπως ένας αθλητής . Αλλιώς δεν βγαίνει σε βάθος χρόνου. Η φωνή απαρτίζεται από 2 πολύ μικρούς και ευαίσθητους μυς που απαιτούν ενυδάτωση, αποφυγή του αλκοόλ, ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης, όχι περιττές ομιλίες κτλ. Χρειάζεται πειθαρχία. Και αντοχή. Π.χ. φέτος ήμουν στην Ιλιάδα της Κάρμεν Ρουγγέρη στον ρόλο της θεάς Ήρας όπου είχε χορό, τραγούδι και στην κυριολεξία πολύ τρέξιμο σε μια σκηνή 25 μέτρων… Από περιέργεια μέτρησα τα βήματα με εφαρμογή και βγήκε ότι στην κάθε παράσταση έκανα 4 χιλιόμετρα! Οπότε φανταστείτε την διπλή παράσταση, 8 χιλιόμετρα… το σίγουρο είναι λοιπόν ότι το μιούζικαλ χρειάζεται αντοχή, όπως και το θέατρο και η μουσική. Αλλά όχι μόνο σωματική και ψυχική. Η έκθεση στο κοινό δεν είναι απλό πράγμα. Είναι αδηφάγο το κοινό, σου ρουφά ενέργεια . Μπορεί να ανέβεις να πεις ένα τραγούδι μόνο αλλά να είναι τόσο έντονη η στιγμή , η προετοιμασία, οι συνθήκες που μετά να σέρνεσαι λες και έσκαβες. Είναι μεν δύσκολο αλλά από την άλλη είναι και τόσο μαγικό. Πολλές φορές το κοινό λειτουργεί σαν δυναμό. Όσο παίζεις, τόσο αυτοτροφοδοτείσαι.
ΔΔ: Μιλήστε μας λίγο για τους στίχους που γράφετε και τη μουσική. Πως ξεκινήσατε να ασχολείστε και με αυτό;
ΤΑ: Από το Γυμνάσιο κρατούσα ημερολόγιο. Ήταν ένας τροπός να ξεκαθαρίζω τις σκεψεις μου στο τέλος της ημέρας. Κάποιες φορές οι λέξεις ταίριαζαν μεταξύ τους και μου έβγαιναν αυθόρμητα στίχοι. Έχω άπειρες σημειώσεις και σκόρπιους στίχους που περιμένουν την σειρά τους να βγουν στο φως.. κάποια στιγμή μπορεί να βγει ποιητική συλλογή γιατί υπάρχουν φιλοσοφικές σκέψεις που δεν μελωποιούνται εύκολα.
Οπότε οι στίχοι υπάρχουν εδώ και καιρό απλώς δεν είχα βρει τον χρόνο να τους μελοποιήσω. Την εποχή του κορονοϊου έγραψα ακόμα 20 τραγούδια και πια η ανάγκη να βγουν προς τα έξω έγινε μεγαλύτερη. Έτσι με το που ανοίξαμε, μπήκα στούντιο και ηχογράφησα ‘Τα ίδια λάθη’ το οποίο κυκλοφορεί από την Heaven και έχει φτάσει στα 200.000 views!
ΔΔ: Θα θέλαμε να μας πείτε πως προέκυψε η συνεργασία με την μοναδική Σοφία Βόσσου.
ΤΑ: Η Σοφία Βόσσου μου έκανε την τιμή να συμμετέχει με την υπέροχη φωνή της στο τραγούδι και της είμαι ευγνώμων. Είναι ενας πολύ δοτικός άνθρωπος. Γνωριστήκαμε στην μουσική παράσταση ‘Το Πρώτο μας Πάρτυ’ του Μάκη Δελαπόρτα όπου είχα την χαρά να παίξω με τραγουδιστές – θρύλους μια ολόκληρης γενιάς όπως τον Δάκη, τον Ρόμπερτ Ουϊλλιαμς, την Μπέσσυ Αργυράκη, τον Λάκη Τζορντανέλλι και τον Γιώργο Πολυχρονιάδη.
Ηταν φοβερή εμπειρία. Με την Σοφία ήρθαμε κοντά κατα την διάρκεια της περιοδείας, πάντα την θαύμαζα και έτσι ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής μαζί της. Όταν λοιπόν ηχογραφούσα το κομμάτι, της πρότεινα να συμμετέχει και το έκανε με χαρά.
ΔΔ: Πως ήταν η περιοδεία με τον αξιαγάπητο Μιχάλη Χατζηγιάννη.
ΤΑ: Ήταν μοναδική εμπειρία και πολύ χάρηκα που ήμουν μαζί του. Έχει πολύ κέφι πάνω στην σκηνή και στο ντουέτο μας έλεγε φοβερές ατάκες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ που μου έκανε έκπληξη στην Σάμο και είχε συννενοηθεί με τους μουσικούς να παίξουν την ‘Σαμιώτισσα’ επειδή είμαι από την Σάμο και ειδικά έτυχε να παίξουμε στο σχολείο που πήγαινα 6 χρόνια Γυμνάσιο – Λύκειο. Πολύ συγκινητική στιγμή και με προλόγισε με τα πιο όμορφα λόγια. Επίσης, στην συναυλία στο Σύνταγμα που ετοιμαζόμουν να μπω πολύ δυναμικά είπε ‘Ορμητικό το κύμα. Έλα Τίνα τίναξε τα όλα!’ Χαχα. Έχει πολύ χιούμορ εκεί που δεν τον περιμένεις. Είναι πολύ γλυκός άνθρωπος και φοβερό ταλέντο. Αφού κάποια από τα τραγούδια του όσες φορές και να τα άκουγα στην περιοδεία όχι μόνο δεν τα βαριόμουν αλλά σκεφτόμουν …τι έχει γράψει… κι αυτό κομματάρα…
Επίσης, στην περιοδεία επισκεφτήκαμε πολλά όμορφα μεγάλα θέατρα και είναι τεράστια η χαρά να παίζεις μπροστά σε χιλιάδες κόσμο.
ΔΔ: Που σας βρίσκουμε αυτήν την περίοδο.
ΤΑ: Ετοίμασα ένα Χριστουγεννιάτικο αυθεντικό τραγούδι που μόλις κυκλοφόρησε και ολοκλήρωσα το βιντεοκλίπ για ένα ακόμα τραγούδι που θα βγει το Μαϊο και είναι ethnic με σαντούρι και afrohouse ρυθμό, εντελώς διαφορετικό από ότι έχω γράψει και πει. Αλλά μου αρέσει να πειραματίζομαι και πιστεύω ότι η έμπνευση δεν έχει στεγανά. Όσο για τα live έχω κλείσει πολλά εταιρικά events με το συγκρότημά μου και κάποια που θα είναι ανοιχτά στο κοινό θα ανακοινωθούν σύντομα
στην σελίδα μου facebook στο
https://www.facebook.com/TinaAlexopoulouOfficial
Και Instagram
https://www.instagram.com/tina_alexopoulou
ΔΔ: Πως φαντάζεστε την Τίνα τα επόμενα χρόνια. Τι θα θέλατε να έχετε πραγματοποιήσει στο μέλλον.
ΤΑ: Ιδανικά θα ήθελα να γράφω πρωτότυπη μουσική και στίχους και να κυκλοφορήσει ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ το οποίο να αγαπηθεί από τον κόσμο και να το τραγουδήσει. Επίσης, θα ήθελα να ετοιμάσω ένα μεγάλο μιούζικαλ με θέμα που δεν μπορώ να αποκαλύψω . Αλλά ιδανικά θα ήθελα να ειναι υπερπαραγωγή με χορευτές, κοστούμια, σκηνικά και γενικά μια παραγωγή υψηλων προδιαγραφών…
Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και την όμορφη συνέντευξη για το καλαίσθητο Ermionida magazine
Η Τίνα Αλεξοπούλου είναι μία από τις μυστηριώδεις γυναίκες στην ταινία “Νυχτερινός Εκφωνητής” σε σενάριο και σκηνοθεσία Ρένου Χαραλαμπίδη όπου μετά την τεράστια επιτυχία της στους θερινούς κινηματογράφους, η ταινία θα συνεχιστεί και την χειμερινή σεζόν στον “Δαναό”