Αποκλειστική συνέντευξη για το ER MAG στη Λίλη Παναγούλια

Στο τεύχος 34 – Ιούλιος 2023

Η Ελιάννα Προκοπίου γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει μια μακρινή καταγωγή από την Ύδρα την οποία και λατρεύει. Από το 2001 έως το 2002 φοίτησε στα ΤΕΙ Αθηνών στο Τμήμα Φωτογραφίας και από το 2002 έως το 2007 στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Παρακολούθησε το Στ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής, με Καθηγητή τον κ. Τ. Πατρασκίδη. Παράλληλα παρακολούθησε το Εργαστήριο Χαρακτικής με Καθηγητή τον κ. Β. Καζάκο και το Εργαστήριο Φωτογραφίας με Καθηγητή τον κ. Μπαμπούση. Αποφοίτησε το 2007 με άριστα. Ακόμη φοίτησε τρείς μήνες με το πρόγραμμα Socrates στην Ecole Superieure de Beaux Arts των Παρισίων, στο Εργαστήριο Ζωγραφικής του ms. Cognée και στο Εργαστήριο Χαρακτικής του ms. Tanguy.

Έχει συμμετάσχει σε Ομαδικές εκθέσεις από το 2006-2022 σε σπουδαίες γκαλερί όπως η Γκαλερί Ζουμπουλάκη, η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου, η Γκαλερί Σκουφά, η Τεχνόπολις Γκάζι, το Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη, ο Πολυχώρος ΙΑΝΟS κ.α αλλά Έχει οργανώσει και Ατομικές εκθέσεις στην Γκαλερί Ζαλοκώστα 7 το 2009, 2011 και 2015 με τίτλους «Στιγμιότυπα», «Ταξιδεύοντας από τη δύση στην ανατολή», «Flash» και την τελευταία της τον Μάιο- Ιούνιο 2023 στην Γκαλερί Ευριπίδης με τίτλο «Ουρανού μηνύματα».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως Έργα της βρίσκονται στη συλλογή της Alphabank της Citibank και σε ιδιωτικές συλλογές.

Κυρία Προκοπίου σε ποια ηλικία αρχίσατε να ζωγραφίζετε και να αντιλαμβάνεστε πως εδώ υπάρχει κάτι παραπάνω από απλά ζωγραφίζω καλά;

ΕΠ: Ξεκίνησα να ζωγραφίσω από τότε που με θυμάμαι. Κατάγομαι από μία οικογένεια όπου ο προπάππος μου Γιώργος Προκοπίου ήταν σπουδαίος ζωγράφος, ο παππούς μου Άγγελος Προκοπίου διάσημος ιστορικός τέχνης και ο πατέρας μου Γιώργος Προκοπίου αρχιτέκτονας και καθηγητής στο Πολυτεχνείο. Όταν τελείωσα την πρώτη λυκείου ήμουν πλέον σίγουρη ότι ήθελα να ακολουθήσω και εγώ αυτόν τον δρόμο, τον δρόμο της τέχνης, τον δρόμο της ζωγραφικής….

Από που εμπνέεστε για το θέμα που θα έχουν τα έργα σας; Με ποια υλικά δουλεύετε; Γιατί καταλήξατε σε αυτά;

ΕΠ: Για τα έργα της τελευταίας μου έκθεσης εμπνεύστηκα από τα χρώματα και τα σχήματα του τοπίου και της φύσης. Πάντα και στις προηγούμενες εκθέσεις μου, μου άρεσε η απλότητα και η αμεσότητα. Το υλικό που επέλεξα τώρα για να δουλέψω είναι η ακουαρέλα καθότι είναι πολύ άμεσο και εκμεταλλεύεται τον αυθορμητισμό και την ταχύτητα δυνατά στοιχεία της δουλειά μου.

Πως προετοιμάζεστε για μια ατομική έκθεση; Πόσο καιρό χρειάζεται ένας ζωγράφος για να είναι έτοιμα τα έργα του; Ποια διαδικασία ακολουθείτε ώστε να διαλέξετε το θέμα της έκθεσης, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε και στο τέλος να ξεκινήσετε να ζωγραφίζετε;

ΕΠ: Για να κλείσει μία ατομική έκθεση ένας ζωγράφος πρέπει πρώτα να έχει βρει τον χώρο που θα τον δεχτεί και να έχει συνεννοηθεί με τον γκαλερίστα για το πότε θα γίνει η έκθεση. Ο χρόνος δουλειάς και προετοιμασίας μια έκθεσης διαφέρει από ζωγράφο σε ζωγράφο. Συνήθως ένα εύλογο χρονικό διάστημα είναι δύο με τρία χρόνια. Το θέμα της έκθεσης μπορεί να προκύψει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δουλειάς πάνω σε διάφορα θέματα ή από τη δυνατότητα να συγκινηθείς από κάποιο ιδιαίτερο θέμα αναλόγως τη συγκινησιακή διάθεση της εποχής που δουλεύεις. Αντίστοιχα τα υλικά τα επιλέγεις ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να αποδοθεί.

Από τις εκθέσεις ομαδικές και ατομικές που έχετε κάνει εσείς ποιες – ποια ξεχωρίζετε και γιατί;

ΕΠ: Όλες οι εκθέσεις στις οποίες έχω συμμετάσχει είναι πολύ σημαντικές πολλές από τις οποίες έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα σημαντικές για μένα είναι οι ατομικές μου εκθέσεις όπου δείχνω μια συνολική και προσωπική δουλειά και άποψη και την πορεία μου ως καλλιτέχνη.

Διαβάσαμε στο βιογραφικό σας πως έχετε σπουδάσει και στην École des beaux arts του Παρισιού η οποία θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Φοιτώντας εκεί βρήκατε κάποιες διαφορές φιλοσοφίας με την Καλών Τεχνών της Αθήνας;

ΕΠ: Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια αλλά η Σχολή Καλών Τεχνών στην Ελλάδα θεωρείται από τις σπουδαιότερες στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά η σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι ήταν για μένα μία μεγάλη εμπειρία. Ο καθηγητής μου, μου είχε πει ότι το σημαντικότερο ήταν να επισκεφτώ όλα τα μουσεία της πόλης και να πάρω εικόνες και έμπνευση από αυτά.

Η φωτογραφία που έχετε επίσης σπουδάσει σας βοήθησε στη ζωγραφική; Συνδέονται αυτές οι δύο τέχνες και αν ναι πως γίνεται αυτό;

ΕΠ: Στην αρχή στα ΤΕΙ Φωτογραφίας δούλεψα κυρίως ασπρόμαυρη φωτογραφία όπου με επηρέασε στο να βλέπω και να αποκωδικοποιώ τα χρώματα σε τόνους. Η πρώτη και τρίτη μου ατομική έκθεση ήτανε με ασπρόμαυρα έργα ενώ η 2η και η 4η με έγχρωμα. Όπως στη φωτογραφία πιάνεις τη στιγμή έτσι και στα έργα μου θέλησα να αποδώσω αυτή την αμεσότητα.

Μιλήστε μας λίγο για την τελευταία σας έκθεση Ουρανού μηνύματα

ΕΠ: Η τελευταία μου ατομική έκθεση ξεκίνησε μέσα στον κορωνοιό έκανα διάφορα πειράματα με το τοπίο και τα χρώματα και σιγά σιγά κατέληξα και στα χαρτιά και στο υλικό που θα χρησιμοποιούσα. Έτσι ξεκίνησα να ζωγραφίζω διάφορα τοπία που είτε είχα δει είτε είχα φανταστεί. Αυτό που με συγκινούσε ιδιαίτερα ήταν τα σχήματα από τα σύννεφα και τα χρώματα που δημιουργούσε ο ήλιος στον ουρανό και στη θάλασσα όταν αντανακλούσε σ’ αυτήν. Δεν ξεκίνησα με το σκεπτικό να κάνω έκθεση, απλά ήθελα να ζωγραφίζω. Μετά από αρκετό καιρό δουλειάς παρατήρησα ότι τα έργα μου είχανε πληθύνει και ότι δημιουργούσαν μία πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα οπότε και επεδίωξα να βρω χώρο για να μπορέσει να τα φιλοξενήσει.

Έχετε δύο δίδυμα κοριτσάκια, έχει πάρει κάποιο από αυτά το ταλέντο σας ή του συζύγου σας κ. Παναγιώτη Τούντα που είναι και αυτός ένας καταξιωμένος ζωγράφος; Μάνα, ζωγράφος, νοικοκυρά πως τα προλαβαίνετε όλα;

ΕΠ: Όταν ζεις σε ένα σπίτι γεμάτο έργα, ζωγραφιές, χρώματα, μυρωδιές, κατασκευές και άλλα είναι λίγο δύσκολο να ξεφύγεις…. Και οι δύο κόρες μου (10 χρονών πλέον) θεωρώ ότι έχουν πάρει το ταλέντο μας ή αλλιώς την αγάπη μας αυτή για συνεχή δημιουργία και πρόοδο στην τέχνη. Για να μπορείς να είσαι και μαμά και ζωγράφος και νοικοκυρά μαζί πρέπει να έχεις μεγάλη αγάπη για όλα. Και φυσικά το σημαντικότερο για μένα ήταν το πρόγραμμα όσο κι αν δεν ταιριάζει αυτή η λέξη σε έναν καλλιτέχνη!

Ποια είναι το επόμενα σχέδια;

ΕΠ: Δεν έχω κάνει σχέδια για το μέλλον δηλαδή κάποια έκθεση ή κάποια συγκεκριμένη δουλειά που να θέλω να εκθέσω. Θα κάνω ένα διάλειμμα και μετά θα προκύψει πάνω στη δουλειά το επόμενο θέμα μου.

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *