Αποκλειστική συνέντευξη στη Δέσποινα Δημότση. Τεύχος 44 Απρίλιος 2024 

Ο Στάθης Λιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του τμήματος «Μουσειοπαιδαγωγικής εκπαίδευσης» του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι αριστούχος διπλώματος μονωδίας και θεατρικών σπουδών. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βόλο όπου διδάσκει μάθημα τραγουδιού, θεάτρου, φωνητικής και ορθοφωνίας. Έχει τελειώσει υποκριτική στην σχολή της Μιμής Ντενίση και διδάσκει, ορθοφωνία, διαφραγματικές αναπνοές, αγωγή λόγου, εκμάθηση ρόλων και ανεβάζει παραστάσεις, σε όλη την Ελλάδα και κάνει και περιοδείες.

Από ηλικίας 16 ετών ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία και έχει βραβευθεί δύο φορές για την ποίησή του στον α΄ διαγωνισμό ποίησης του δήμου Αμαρουσίου το 1994 καθώς και το 1995 σε παναθηναϊκό διαγωνισμό ποίησης του δήμου Αθηναίων με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την Άννα Σικελιανού. Επαίνους για το έργο του έχει δεχθεί από πολλούς σημαντικούς λογοτέχνες όπως ο Βασίλης Βασιλικός, ο Μιχάλης Σταφυλάς, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος και άλλους. Το 2003 εξέδωσε το πρώτο βιβλίο διηγημάτων του με τίτλο «Και στο θάνατο, Ζωή» που έγινε δεκτό με ευμενή σχόλια.

Είναι μέλος της Ενώσεως λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας, μέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος καθώς επίσης και μέλος στον Ιστορικό Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Από τις εκδόσεις Όστρια κυκλοφορεί η νέα του ποιητική συλλογή «στην καρδιά γράφει Ελλάδα», η οποία αποπνέει όλα τα χρώματα και αρώματα της πατρίδας

ΔΔ: Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη συγγραφή; Ποια βιβλία και ποιοι συγγραφείς ήταν τα αγαπημένα σας

ΣΛ: Η πρώτη μου επαφή με την συγγραφή ήταν σε ηλικία 16 ετών, όταν έγραψα το πρώτο μου ποίημα , που έτυχε καλής υποδοχής, η οποία μου έδωσε θάρρος να προχωρήσω. Διάβαζα από μικρή ηλικία ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο ( μέχρι τα 15 μου είχα διαβάσει όλες τις κωμωδίες του Αριστοφάνη). Αγαπημένα μου βιβλία ήταν και είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, οι λυρικοί ποιητές της αρχαιότητας, ο Αριστοφάνης • από την Ελληνική λογοτεχνία, ο Παλαμάς, ο Καβάφης, ο Σικελιανός και ο Καρυωτάκης.

ΔΔ: Πως προέκυψε η ενασχόληση σας και με το θέατρο και τη φωνητική. Πως τα συνδυάζετε όλα αυτά με επιτυχία.

ΣΛ: Η ενασχόληση μου, με το θέατρο προέκυψε από μικρή ηλικία πάλι, όταν σκάρωνα αυτοσχέδιες παραστάσεις που τις ανέβαζα με τις ξαδέρφες μου. Η φωνητική ήταν ανακάλυψη του Θείου μου, ο οποίος ήταν χορωδός και είχε ανακαλύψει ότι έχω καλή φωνή. Όλα αυτά συνδυάζονται ελπίζω με επιτυχία, λόγω της μεγάλης μου αγάπης για το θέατρο και το τραγούδι.

ΔΔ: Μιλήστε μας λίγο για τις βραβεύσεις σας.

ΣΛ: Η πρώτη μου βράβευση έγινε σε ηλικία 18 ετών, όταν βραβεύτηκα στον 1ο διαγωνισμό ποίησης του Δήμου Αμαρουσίου και η 2η πιο συγκινητική όταν πήρα βραβείο στον Παναθηναϊκό διαγωνισμό ποίησης του Δήμου Αθηναίων, όπου πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η Άννα Σικελιανού, σύζυγος και » μούσα» του μεγάλου μας ποιητή Άγγελου Σικελιανού.

ΔΔ: Ανάμεσα στην ποίηση και τη λογοτεχνία ποιο αγαπάτε περισσότερο; Πως συνδυάζονται αυτά τα δύο που μοιάζουν ίδια όμως έχουν πολλές διαφορές.

ΣΛ: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω τι αγαπάω περισσότερο, την ποίηση ή την λογοτεχνία. Αυτά τα δύο παρόλο που έχουν διαφορές συνδυάζονται γιατί έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά, τον λόγο και την έμπνευση.

ΔΔ: Το θέατρο τι ρόλο παίζει στη ζωή σας; Πόσα θεατρικά έργα ανεβάζετε τη χρονιά όπου κάνετε και περιοδείες.

ΣΛ: Το θέατρο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή μου, γιατί είναι η ανάπαυση και η διασκέδαση μου, από την ενασχόληση μου, με την λογοτεχνία.

ΔΔ: Κάποιοι από τους Συλλόγους που είστε μέλος έχουν ιδιαίτερη προσφορά στο Πολιτιστικό κομμάτι της χώρας κάνοντας Διαγωνισμούς. Θεωρείτε ικανοποιητικές τις συμμετοχές των Ελλήνων ως νέων δημιουργών του αύριο;

ΣΛ: Συνήθως ανεβάζω 1 με 2 έργα την χρονιά, ανάλογα με την πρόοδο των μαθητών. Από τους κορυφαίους και αρχαιότερους συλλόγους που είμαι μέλος, είναι ο Φιλολογικός σύλλογος Παρνασσός, παρόλο που έχει κάποια θεματακια τελευταία, θεωρείται ένας από τους φάρους πολιτισμού της πατρίδας μας. Οι συμμετοχές των Ελλήνων ως νέων δημιουργών του αύριο, είναι παραπάνω ικανοποιητικές, το μεγάλο όμως ερώτημα είναι το κατά πόσο αυτές οι συμμετοχές είναι ικανές να φέρουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και φυσικά μιλάω για το ταλέντο.

ΔΔ: Πείτε μας δυο λόγια για την νέα σας ποιητική συλλογή «στην καρδιά γράφει Ελλάδα». Ποια ήταν η έμπνευση και πόσο καιρό έκανε να ολοκληρωθεί η συλλογή αυτή.

ΣΛ: Η ποιητική μου Συλλογή Στην καρδιά μου γράφει Ελλάδα, κυκλοφορεί εδώ και τρία χρόνια και βαδίζει ήδη στην τρίτη της έκδοση. Ολοκληρώθηκε σε αρκετά μεγάλο διάστημα και η έμπνευση μου ήταν η πατρίδα μας η Ελλάδα, η φύση της, ο πολιτισμός της, η ιστορία της και η μυθολογία της.

ΔΔ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

ΣΛ: Για το μέλλον προγραμματίζω κάποιες παρουσιάσεις της ποιητικής μου συλλογής, δουλεύω πάνω στην επιμέλεια ενός περιοδικού Λόγου και Τέχνης, που πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει και δουλεύω με την θεατρική μου ομάδα κάποιες θεατρικές παραστάσεις, που φιλοδοξώ να τις παρουσιάσω τόσο στον Βόλο, όπου ζω και εργάζομαι, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *