Αποκλειστική συνέντευξη στη Δέσποινα Δημότση. Τεύχος 39, Δεκέμβριος 2023

Η Χριστίνα Αναστασία (Χριστιάνα) Γαρουνιάτη έχει γεννηθεί στο Ναύπλιο όπου και κατοικεί. Είναι απόφοιτη του 2ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου, έχει τελειώσει Ναυαγοσωστική θάλασσας και πισίνας και είναι εθελόντρια στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Από μικρή λάμβανε συμμετοχή σε αρκετούς αγώνες αποφέροντας πολλά μετάλλια. Η ανοδική της εξέλιξη προήλθε την χρονολογία του 2022 στο πρώτο θερινό Πανελλήνιο πρωτάθλημα Masters, κατακτώντας 3 χρυσά μετάλλια. Στη συνέχεια συμμετείχε την ίδια χρονολογία σε απλή ημερίδα αγώνων Masters στο Χαλάνδρι κατακτώντας 2 χρυσά μετάλλια και 1 ασημένιο. Το 2023 πραγματοποιήθηκε το πρώτο χειμερινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Masters στο Καρπενήσι όπου κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο. Την ίδια χρονολογία έγινε ημερίδα αγώνων masters στα Ιλίσια στην Αθήνα όπου κατέκτησε 3 χρυσά μετάλλια και έκανε για πρώτη φορά το πανελλήνιο ρεκόρ στο 50 μ ελεύθερο. Η ανοδική της πορεία συνεχίστηκε την ίδια χρονολογία στο θερινό πανελλήνιο Masters όπου κατέκτησε 6 χρυσά μετάλλια και 2 αργυρά καταρρίπτοντας για συνεχόμενη φορά το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ.

Στην συνέχεια έλαβε μέρος σε Διεθνή αγώνα Masters στην Βάρνα Βουλγαρίας κατακτώντας 3 χρυσά μετάλλια και στην Κωνσταντινούπολη κατακτώντας 6 χρυσά μετάλλια. Τελευταίος αγώνας που συμμετείχε πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο στην Λεμεσό κατακτώντας 4 Χρυσά μετάλλια και 1 Ασημένιο στα ατομικά της αγωνίσματα και 3 χρυσά σε σκυταλοδρομία.

Αυτόν τον μήνα (8 – 10 Δεκεμβρίου) θα διεξαχθεί ο τελευταίος αγώνας για αυτή τη χρονιά στη Τουρκία Yalova όπου και θα συμμετέχει. Στη συνέχεια η επόμενη συμμετοχή της είναι τον Φεβρουάριο 2024 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Masters που θα διεξαχθεί στο Κατάρ στη Ντόχα.

ΔΔ: Τι ή ποιος/α σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με την κολύμβηση και σε ποια ηλικία ξεκίνησες;

ΧΓ: Είχα την τύχη από πολύ μικρή ηλικία και συγκεκριμένα από τα 3 μου χρόνια να βρεθώ στο μαγικό χώρο της Πισίνας. Αυτό οφείλεται στην αγάπη των γονιών μου για το υγρό στοιχείο από τη μία μεριά και στην ανάγκη τους να μάθω σωστό κολύμπι από την άλλη. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι είχα αυτό που λέμε ταλέντο, με αποτέλεσμα να ασχοληθώ ολοκληρωτικά με την κολύμβηση.

ΔΔ: Πόσο απαιτητικό είναι το συγκεκριμένο άθλημα (ώρες προπόνησης, διατροφή κτλ)

ΧΓ: Όπως σε όλα τα αθλήματα όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό απαιτούνται θυσίες, το ίδιο συμβαίνει και με την κολύμβηση. Οι προπονήσεις είναι καθημερινές και με μεγάλη ένταση, γυμναστήριο σχεδόν κάθε μέρα, αποθεραπεία κλπ. Εξυπακούεται ότι και η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς πέρα από το αυστηρό σε ποσότητα και είδος διαιτολόγιο, αρκετοί διατροφικοί πειρασμοί είναι απαγορευτικοί.

ΔΔ: Ποιος αγώνας ήταν ο πιο δυνατός συναισθηματικά για εσένα και γιατί.

ΧΓ: Κάθε αγώνας είναι μοναδικός για μένα, έχει τη δική του ομορφιά και τις δικές του έντονες στιγμές. Ωστόσο δε μπορώ να μην ξεχωρίσω τη συμμετοχή μου στην Διασυλλογική ημερίδα κολύμβησης «2ο Ηλυσιακός masters swimming family Cup» που διοργάνωσε το κολυμβητικό τμήμα του αθλητικού συλλόγου Ηλυσιακού Α.Ο. στις 22 και 23 Απριλίου 2023 στο Ιλίσιο Κολυμβητήριο στην Αθήνα εκεί όπου πέτυχα για πρώτη φορά να κάνω πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 μέτρα ελεύθερο!! Τα συναισθήματα για εμενα απερίγραπτα, ξέρεις ότι δουλεύεις σκληρά για να καταφέρεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό με αντάμειψε.

ΔΔ: Πόσο δύσκολο είναι για ένα παιδί, που ζει σε περιοχές χωρίς τις ανάλογες υποδομές αλλά έχει θέληση, να ασχοληθεί με την κολύμβηση; Υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές;

ΧΓ: Σίγουρα η κολύμβηση είναι ένα ιδιαίτερο άθλημα καθώς απαιτεί πισίνα που να λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου. Επομένως για να ασχοληθεί κάποιο παιδί με αυτήν, σε περιοχές που δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές, είναι τρομερά δύσκολο καθώς η μόνη εναλλακτική που διαθέτει είναι να αναγκάζεται να «μεταναστεύει» σε γειτονικές πόλεις. Και αν μιλάμε για πρωταθλητισμό κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό. Ευτυχώς στην περιοχή μας υπάρχουν δύο κολυμβητήρια με πιο σύγχρονο φυσικά του Άργους, καθώς παρά την 25αρα πισίνα του έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι κλειστό, και στο οποίο έχω φιλοξενηθεί πολλές φορές. Ελπίζω στο προσεχές μέλλον να γίνει κλειστό και το κολυμβητήριο της πόλης μου, αξιοποιώντας στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες του μιας και διαθέτει πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

ΔΔ: Θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για την εθελοντική σου δράση με τον Ερυθρό Σταυρό. Από πότε ξεκίνησε η προσφορά σου εκεί.

ΧΓ: Η ενασχόληση μου με τον Ερυθρό Σταυρό ήταν κάτι που προέκυψε αβίαστα. Μετά την απόκτηση του διπλώματος ναυαγοσωστικής και πρώτων βοηθειών και ιδίως μετά την εργασία μου ως Ναυαγοσώστρια σε παραλίες της περιοχής μου καθώς και στο κολυμβητήριο, ήταν πολύ έντονη η επιθυμία για μένα, ειδικά μετά από κάποια περιστατικά που αντιμετώπισα με επιτυχία, να προσφέρω εθελοντικά τις υπηρεσίες, τη γνώση και την εμπειρία μου μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός. Και μιας και μου δίνεται η δυνατότητα θα ήθελα να προτρέψω οποιονδήποτε έχει το χρόνο και τη θέληση πάνω απ’όλα να συμμετέχει σε κάθε είδους εθελοντικές δράσεις. Τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα.

ΔΔ: Αν δεν ασχολιόσουν με την κολύμβηση σε ποιον άλλο τομέα θα βλέπαμε να διαπρέπεις; Τι αγαπάς περισσότερο μετά την Κολύμβηση.

ΧΓ: Προς το παρόν δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου μακριά από το χώρο της κολύμβησης. Θεωρώ ότι έχω ακόμα να δώσω πολλά πράγματα και να πετύχω σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες. Υποθετικά πάντα μιλώντας, πιστεύω ότι δε θα ήμουν μακριά από το χώρο του αθλητισμού κάνοντας ίσως κάποιο άλλο άθλημα. Τώρα όσον αφορά τα πράγματα που αφιερώνω χρόνο μετά το κολυμπι, σίγουρα λατρεύω τα ταξίδια, τη μαγειρική, βόλτα με το σκύλο μου, το διάβασμα και εδώ και ένα χρόνο την ενασχόληση με τα κοινά της πόλης μου καθώς συμμετείχα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές με το νικηφόρο συνδυασμό του νέου Δημάρχου Ναυπλιέων Κ. Δημήτρη Ορφανού, κατακτώντας μάλιστα τη θέση της πρώτης επιλαχούσας συμβούλου στην τοπική κοινότητα του Ναυπλίου. Και είναι σίγουρο ότι θα βρίσκομαι στη διάθεση του νέου Δημάρχου από όποιο πόστο αυτός θεωρεί ότι μπορώ να προσφέρω.

ΔΔ: Ποια είναι τα όνειρα σου και τα μελλοντικά σου σχέδια. Τι να περιμένει η Ελλάδα από την Χριστιάνα στο μέλλον;

ΧΓ: Όπως προανέφερα αυτή τη χρονική στιγμή είμαι αυτό που λένε «ταγμένη» στην κολύμβηση. Σίγουρα στο μέλλον κάποια στιγμή θα ήθελα να έχω μια σταθερή εργασία που να με ικανοποιεί και να με γεμίζει καθώς και να αποκτήσω οικογένεια. Αυτό πάντως που σίγουρα πρέπει να περιμένει κανείς από μένα είναι το γεγονός ότι δε θα πάψω ποτέ να προσφέρω στο συνάνθρωπο και στην πόλη μου.

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *