Αποκλειστική συνέντευξη στη Δέσποινα Δημότση. Τεύχος 38 Νοέμβριος 2023

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη είναι Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και πέρασε τα πρώτα της χρόνια. Ξεκίνησε τη θεατρική της καριέρα από την ηλικία των 7 ετών με την ηθογραφία του Ελευθεριάδη Το αγρίμι μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, Βάσω, στο «Θέατρο του Λευκού Πύργου». Οι δυο τους υπήρξαν θεατρικό δίδυμο.

Στις αρχές τις δεκαετίας του 1950, κατέβηκε στην Αθήνα, όπου σημείωσε μεγάλες επιτυχίες παίζοντας σε επιθεωρήσεις. Στα μέσα της ίδιας δεκαετίας, άφησε το θέατρο και ξεκίνησε εμφανίσεις σε διάφορα νυχτερινά κέντρα. Οι εμφανίσεις της με πανάκριβες τουαλέτες, με φτερά και πούπουλα, έκαναν την νυχτερινή Αθήνα να παραμιλά για το μπρίο της και η επιτυχία της ήταν τόσο μεγάλη που από πολλούς χαρακτηρίστηκε η «βασίλισσα της νύχτας», τίτλος που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα!!!

Εκτός από την Ελλάδα η καριέρα της στην Αμερική και την Κωνσταντινούπολη υπήρξε εξίσου σημαντική.

ΔΔ: Περιγράψτε μας τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τα πρώτα σας

βήματα στην τέχνη με την αδερφή σας.

ΖΣ: Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας μου καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη κι η μητέρα μου από τη Σμύρνη. Από τη συμπρωτεύουσα ξεκίνησα τη θεατρική μου καριέρα από την ηλικία των 7 ετών, με την ηθογραφία Το αγρίμι, το οποίο παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Λευκού Πύργου, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή μου Βάσω. Με τη Βάσω ήταν το θεατρικό δίδυμο «το κουκί και το ρεβύθι», όπως αποκαλούσαμε τους εαυτούς μας. Παρόλο που η Βάσω σταμάτησε νωρίς το θέατρο, καθώς αποφάσισε να παντρευτεί και να κάνει οικογένεια, εγώ συνέχισα τη θεατρική και κινηματογραφική μου καριέρα. Έμαθα χορό (από τον γείτονά μου, Γιάννη Δαλιανίδη) και κλακέτες και βρέθηκα στην Αθήνα τη δεκαετία του 1950 όπου η καριέρα μου απογειώθηκε μέσα από τους ρόλους μου στις επιθεωρήσεις. Ακολούθησαν οι εμφανίσεις μου στα νυχτερινά κέντρα της εποχής. Ο χαρακτηρισμός «βασίλισσα της νύχτας» δόθηκε αφού πρώτη είχα καθιερώσει το είδος του show που μέχρι σήμερα συναντάμε στα νυχτερινά κέντρα, με κοστούμια, χορό και τραγούδι.

ΔΔ: Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την τότε σόουμπιζ; Υπήρξε κάποιο άτομο που σας προέτρεψε σε αυτήν την κατεύθυνση;

ΖΣ: Με την μητέρα μου και την μεγάλη μου αδελφή, Βάσω που «έφυγε» από τη ζωή το 2018 είχαμε ξεκινήσει μαζί την καριέρα στον κόσμο του θεάματος, τα «Σαπουντζάκια» όμως δεν κράτησαν πολύ, καθώς συνέχισα μόνη μου ενώ η αδελφή μου προτίμησε να αποσυρθεί και να κάνει αργότερα οικογένεια.

ΔΔ: Ο τίτλος «Βασίλισσα της Νύχτας» είναι ένας διαχρονικός τίτλος ο οποίος είναι μόνο δικός σας έως και σήμερα. Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά;

ΖΣ: Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από αυτό τον χαρακτηρισμό που με ακολουθεί σε όλη μου τη ζωή, είναι ο τραγουδιστής, Τώνης Μαρούδας, ο οποίος με προλόγισε κατά αυτόν τον τρόπο στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανιζόμουν.

ΔΔ: Από όλες σας τις συνεργασίες θα ήθελα να μας πείτε ποια ήταν η αγαπημένη σας και με ποιους ηθοποιούς.

ΖΣ: Τι να πρωτοπώ σε αυτήν την ερώτηση έχω δουλέψει σχεδόν με όλους τους τεράστιους ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου και με τους πάρα πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες και μαέστρους. Φυσικά αγαπημένος μου είναι ο Κώστας Βουτσάς, ο Ντίνος Ηλιόπουλος μα δεν μπορώ να παραλείψω και τον Άντονι Κουίν που έκανα την υπέροχη ταινία μαζί ο μεγιστάνας.

ΔΔ: Πολύς κόσμος προτιμάει τις παλιές Ελληνικές ταινίες από τις καινούργιες. Εσείς έχοντας ζήσει τη χρυσή εποχή του

Κινηματογράφου πως βλέπετε στο σήμερα τις αλλαγές της Τέχνης; Πόσο έχει εξελιχθεί;

ΖΣ: Φυσικά και έχει εξελιχθεί η τέχνη του κινηματογράφου και πρώτα απ’ όλα τα τεχνικά μέσα έχουν εξελιχθεί o τρόπος που γίνεται τώρα μία ταινία φυσικά είναι πολύ εξελιγμένη σε σχέση με το παρελθόν. Aυτό δε σημαίνει ότι οι παλιές ελληνικές ταινίες δεν έχουν πλέον την πρώτη θέση διότι έχουνε γυριστεί με πολύ ιδρώτα και πολύ ψυχή σε σχέση με τις σημερινές που διαφέρουν πολύ και γι αυτό δεν μένουν διαχρονικές και βλέπεις η μια καταπίνει την επόμενη πράγμα που δεν γινόταν αυτό στον χρυσό Ελληνικό κινηματογράφο.

ΔΔ: Μιλήστε μας λίγο για την καριέρα σας σε Κωνσταντινούπολη και Αμερική; Πως προέκυψε;

ΖΣ: Στην Αμερική βρέθηκα από πείσμα για μία σχέση μου που ενώ εγώ πίστευα ότι θα έχει σοβαρή κατάληξη «κάπου χάλασε». Πολύ νωρίτερα όμως, «Κάπου 12 χρονών πήγα στην Τουρκία και δεν με άφηναν να ταξιδέψω γιατί ήμουν ανήλικη. Ήρθε ο πατέρας μου και άλλαξε την ηλικία μου με το χέρι, για να με αφήσουν οι Τούρκοι να ταξιδέψω», «Βασίλισσα ήμουν στην Τουρκία. Μετά τη μεγάλη επιτυχία μου περπατούσα στο Πέρα με τη μάνα μου και ξαφνικά βλέπω ότι είχαν βάλει το πρόσωπό μου στις σοκολάτες».

ΔΔ: Αν σας γινόταν σήμερα μία πρόταση για να συμμετάσχετε τι θα

προτιμούσατε; Το θέατρο, την τηλεόραση ή τον κινηματογράφο;

ΖΣ: Τώρα είναι πολύ δύσκολο να απαντήσω τι από τα τρία θα διάλεγα γιατί είμαι ένα κράμα όλων. Πάντως όπως και να χει προτάσεις υπάρχουν απλώς εγώ δεν θέλω να πολυδουλεύω. Δουλεύω πολύ επιλεκτικά αν και φέτος σκέφτομαι κάτι να κάνω κάποιες εμφανίσεις επειδή δέχομαι πάρα πολλά μηνύματα από τον κόσμο που θέλει να με δει και θα το κάνω μόνο γι’ αυτό.

ΔΔ: Ποιο ήταν τελικά το μυστικό της επιτυχίας σας που μπορεί να ακολουθήσει και κάποιος άλλος σαν συμβουλή για να πετύχει στο σήμερα;

ΖΣ: Το μυστικό της επιτυχίας μου είναι ότι ξεκίνησα από πολύ μικρό κοριτσάκι και μέχρι τώρα ήμουνα πολύ προσγειωμένη και πατούσα σταθερά στα πόδια μόνη μου ότι έκανα και κατάφερα στην καριέρα μου το έκανα μόνη μου με πολλή εργασία και προσήλωση. Αυτά πιστεύω είναι τα μυστικά για να πετύχει κάποιος σ’ αυτό που θέλει να κάνει τόσο πολύ.

ΔΔ: Ποιο είναι το καλύτερο δώρο για εσάς ;;;

ΖΣ: Το καλύτερο δώρο για εμένα είναι να είμαι υγιής για να μπορώ να δουλεύω»,!

ΔΔ: Ποιο είναι το μυστικό της νεότητας σας;;

ΖΣ: Το μυστικό της νεότητάς μου είναι η αγάπη προς τη ζωή. Το όνομά μου είναι Ζωή. Αγαπώ τη ζωή. Δεν προσποιούμαι για τίποτα. Θα με δεις και στις δεξιώσεις, θα με δεις όμως και να σκουπίζω και να κάνω καθημερινά δουλειές.

ΔΔ : Εν έτει 2023 ποιοι είναι οι άνθρωποι της Ζωζώς Σαπουντζάκη. Έχετε συγγενείς;

ΖΣ : Έχω ανθρώπους δίπλα μου που με αγαπάνε και με φροντίζουν. καλύτερα από συγγενείς. Αυτή είναι η οικογένεια μου. Τους αγαπώ πολύ και θα είμαστε μαζί για πάντα!!! Τον μοναδικό μου Χάρη και την αγαπημένη μου Σταυρίνα που περνάμε ώρες μαζί και στη δουλειά αλλά και στις βόλτες μας .

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *