Αποκλειστική συνέντευξη για το ER MAG στη Λίλη Παναγούλια

Στο τεύχος 29 Φεβρουάριος 2023

Ο Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς είναι επικοινωνιολόγος και ραδιοφωνικός παραγωγός. Κατάγεται από τον γραφικό Ίασμο Κομοτηνής και το Κιλκίς και παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ένα πλούσιο βιογραφικό.

Από το Λύκειο κατάλαβε ότι έχει μια τάση προς την ενασχόληση με τα… κοινά καθότι ήταν πάντα ενεργό μέλος 15μελών – 5μελών Μαθητικών Συμβουλίων και δημοσίευσε το πρώτο του άρθρο -σε site- σε ηλικία 16 ετών. Έχει πάρει μέρος και έχει διακριθεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Επιχειρηματολογίας –Αντιλογίας την σχολική περίοδο 2009–2010 και στους Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Μαθητικούς Αγώνες 2006-2009. Το πρώτο του πτυχίο ήταν πάνω στις Δημόσιες Σχέσεις και τα Νέα Μέσα Επικοινωνίας από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. Εργάστηκε για 8 μήνες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), στο Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων ενώ μετά το στρατιωτικό του στο NRDC-GR-ΓΣΣ παρακολούθησε 6μηνο Σεμινάριο πάνω στην Δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ από το Μediterranean College στην Θεσσαλονίκη. Είναι ιδρυτικό μέλος στο νεανικό right-wing think tank ΚΕΑΣΜ. Αρθρογραφούσε και αρθρογραφεί με καυστικό ύφος προς ΚΑΘΕ κατεύθυνση, εδώ και 13 χρόνια, σε εφημερίδες, sites και blogs (π.χ. HuffPost, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, rizopoulospost.gr, lastopoint.gr, TVReporters, cultutpoint.gr, gnomikilkispaionias, dailypost, Off The Record News BlogSpot, etc.) ενώ το καλοκαίρι – φθινόπωρο 2017 εργάστηκε στην Ελληνική Πρεσβείαστο Βασίλειο των Κάτω Χωρών, στην Χάγη, στο Τμήμα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Το διάστημα αυτό, πραγματοποίησε το Μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πάνω στον κλάδο των Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και της Διπλωματίας. Έχει πάρει μέρος σε πληθώρα (59 συνολικά) Συνεδρίων, Σεμιναρίων και Ημερίδων, κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το περασμένο διάστημα είχε ραδιοφωνική εκπομπή σε WebRadio σταθμό της Θεσσαλονίκης, ”Σαν τη γάτα με το σκύλο…”. Αυτό το διάστημα, ανήκει στο δυναμικό του OK RADIO με την πολιτικοκοινωνική εκπομπή ”πολιτικοΛΟΓΟΣ”. Τέλος έχει εργαστεί και πάνω στον κλάδο του Τουρισμού στην Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τα Χανιά.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρώπη θωρείς είναι επικερδής

ΘΜ : Σαφώς! Η Ευρώπη είναι το σπίτι ή αν θέλετε η… πολυκατοικία μας! Και αναφέρομαι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και κάθε άλλο μεγάλο διεθνή και διακρατικό θεσμό ανήκει η Πατρίδας μας. Μόνο κέρδη έχουμε από την συμμετοχή μας αυτή. Δίνουμε τα φώτα μας και παίρνουμε και τα δικά τους φώτα. Είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι Win-Win! 

Πως βλέπουν την Ελλάδα στο εξωτερικό, όσο καιρό έζησες έξω ποια ήταν τα αρνητικά και ποια τα θετικά σχόλια που άκουγες; 

ΘΜ :7 στους 10 έχουν να πουν μόνο θετικά! Το εξαιρετικής ποιότητας Ελληνικό Τουριστικό Προϊόν, βλέπετε, ξεπερνά την μερική ανεπάρκεια του ελληνικού πολιτικού προσωπικού, εντός και εκτός Ελλάδος! Και αυτό είναι ρεαλιστική προσέγγιση. Η Ελλάδα έξω αγαπιέται από την μέση ευρωπαία και τον μέσο ευρωπαίο. Στο χέρι μας είναι η να ενισχύσουμε την κατάκτηση αυτή 

Παρατηρώ από το ραδιόφωνο που κανείς, την ορθογραφία σου και τις συνεντεύξεις ότι δίνεις πολύ χώρο, χρόνο και έμφαση στη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και στο επιχειρείν, ποιος είναι ο λόγος που επιμένεις να στηρίζεις τις γυναίκες; 

ΘΜ: Αρχικά ένας τεράστιο ευχαριστώ, γιατί φαίνεται από το ερώτημα σου ότι παρακολουθείς με σεβασμό και αγάπη την δράση μου και αυτό με τιμά, είσαι μια εξαιρετικά δυναμική και πολύ σωστή δημοσιογράφος και παρατηρώ την πορεία σου και χαίρομαι θερμά. ΝΑΙ! Δίνω πάρα πολύ χρόνο και χώρο σε όλες τις κύριες κάθε ηλικίας, μόρφωσης, επαγγέλματος, ιδεολογίας και καταγωγής γιατί όχι άπλα το αξίζουν… αλλά είναι χρέος μου και Πάθος μου αυτό. Το νιώθω δεν είναι ότι παρασέρνομαι από κάτι π.χ. από μια μόδα ας πούμε! Θεωρώ ότι οι Γυναίκες είναι καλύτερες σε Ηγετικούς Ρόλους και Επιτελικές Θέσεις από τους Άνδρες! Και μακάρι αυτό να περάσει στην Ελληνική Κοινωνία ως Ιδέα άμεσα για να πάει μπροστά η Οικονομία και η Πατρίδα μας. Ο υγιής Φεμινισμός είναι κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας και του DNA της Χώρας μας. Λίγο να διαβάσει κάποια/κάποιος για το Παρελθόν μας θα καταλάβει. Αδέλφια μου και φιλαράκια άνδρες, έχουμε να μορφωθούμε σε πολλά από τις κυρίες, ας δώσουμε βάση λοιπόν. 

Νιώθεις ότι ο χώρος της δημοσιογραφίας δίνει ευκαιρίες εργασίας στη νέα γενιά; Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θα ήθελε να ξεκινήσει τώρα; ποιες παγίδες πρέπει να αποφύγει

ΘΜ: Μία μόνο συμβουλή: Να είμαστε ο Εαυτό μας! Έτσι μόνο θα μας αγκαλιάσει ο κόσμος και εμείς μόνο έτσι θα πιάσουμε τον κοινωνικό παλμό. Το ραδιόφωνο, η αρθρογραφία, το ρεπορτάζ δεν είναι σαν την Ποίηση να τα κάνεις μόνος σου, μακριά, σε ένα απομονωμένο μέρος. Πρέπει να είσαι μέσα στον κόσμο, να τον ακούς και να τον μελετάς. Ναι υπάρχει χώρος για την νέα γενιά στα ΜΜΕ και μεταξύ μας μόνο έτσι θα αλλάξει θετικά κάτι στον κλάδο αυτόν και στον χώρο γενικότερα! Θετικότατο παράδειγμα είσαι εσύ η ίδια, γνώμη μου. 

Πως σου αρέσει να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου

ΘΜ: Ζωγραφίζω αρκετά. Μαγειρεύω με αγάπη. Διαβάζω πολύ, πάρα πολύ. Παίζω σκάκι. Βλέπω ποιοτικές σειρές. 

Πες μας 5 ιστορικές προσωπικότητες που θαυμάζεις πολύ και γιατί; 

ΘΜ: Ο Αριστοτέλης και μετά με μεγάλη απόσταση οι: Νικολό Μακιαβέλι, Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, Μάργκαρετ Θάτσερ και Χίλλαρι P. Κλίντον. Αλλά ξέρεις κάτι; Δεν είναι θέμα Ιδεολογίας! Είναι θέμα εργατικότητας και διορατικότητας που και οι 5 παραπάνω λαμπερές φυσιογνωμίες που αναφέρω αυτά τα είχαν σε τεράστιο βαθμό! 

Netflix παρακολουθείς; Αν ναι ποια είναι η αγαπημένη σου σειρά και γιατί; 

ΘΜ: Από αμερικανικές και ευρωπαϊκές μεγάλες παραγωγές… εεχμμμμ… οκ ναι! Game of Thrones παλιότερα, House of Dragon τώρα και The Crown! Μου αρέσουν σειρές που έχουν με πολιτική και στρατηγική. 

Γενικά το νεανικό κοινό παρακολουθεί φανατικά Netflix γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό ενώ θα ακούσεις πολλούς νέους να μη βλέπουν τηλεόραση; 

ΘΜ: Γιατί έχουμε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και την μετριότητα… νομίζω! 

Μίλησε μας λίγο για το << παιδί σου>> το Off The Record News BlogSpot που είναι αποκλειστικά δική σου δημιουργία… 

ΘΜ: Η ιδέα για το “Off The Record News” εγένετο πράξη στις 26/12/2012 και προήλθε από την αγάπη για την σωστή ενημέρωση. Αυτή η παρέα έχει μεγαλώσει αρκετά, ευτυχώς… 17+3 νέες και νέοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας (και όχι μόνο), από 19 μέχρι 39 ετών. 17 κυρίες και 3 κύριοι! Όλες και όλοι με πολλά, πάρα πολλά) πτυχία, μεταπτυχιακά και προσόντα, δουλειές (μόνιμες ή και όχι), πλούσια ενδιαφέροντα, δραστήρια άτομα, κοινωνικά ενεργά στο έπακρο, με ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα. Προσωπικότητες ανοιχτές στις προκλήσεις. Χαρακτήρες καθημερινοί που όμως δεν το βάζουν κάτω. Είμαστε άτομα με ανοιχτούς, πλατιούς ορίζοντες, χωρίς πολιτικά κόμπλεξ. Ιδεολογικά ανήκουμε σε όλο το δημοκρατικό φάσμα. Από την προοδευτική αριστερά μέχρι το πατριωτικό κέντρο και από εκεί μέχρι την φιλελεύθερη δεξιά. Και ορισμένες/νοι… απολιτίκ! Άλλωστε, “Στην Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα”. Πέρα από τους 20, συνεργαζόμαστε με τουλάχιστον ακόμη 37 έξυπνες και λαμπερές νεανικές φιγούρες. Στην ερωτική Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Παιονία, την Χαλκιδική, ευρύτερα την Μακεδονία, μα και την Πελοπόννησο, την γραφική Άρτα, το χαριτωμένο Αγρίνιο, την μυρωδάτη Ναύπακτο, τον τίμιο Πειραιά, την Αθήνα μας… Και όχι μόνο Ελλάδα… μα και στην Κύπρο μας! Και στο Εξωτερικό, Δυτική Ευρώπη (Ιταλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ηνωμ. Βασίλειο). Ορισμένοι εμπειρότεροι σε αυτό που κάνουν, άλλοι όχι τόσο ακόμη, μα όλες και όλοι “παίρνουν την πέτρα και την στύβουν”… Ίσως και “Ηγέτες του Αύριο”. Γυναίκες και Άνδρες του σήμερα, ΟΧΙ του χθες. Άτομα γεμάτα όνειρα και πάθος και προκοπή… στην τελική, άνθρωποι που αγαπάνε την ζωή. ΑΥΤΕΣ/ ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ… 2012-2022! 10η χρονιά λοιπόν και… προχωράμε. Πάνω από 395 συνεντεύξεις, πάνω από 12.000 άρθρα- αναλύσεις, πάνω από 275 κοινά-ομαδικά κείμενα που τα συνυπογράφουν πολλές φορές 7, 9 και παραπάνω μέλη και φίλες/φίλοι μας. Συνεργαζόμαστε με τουλάχιστον 7 ακόμη sites σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Πάντα ψηλά, πάντα μπροστά! Για όλα εκείνα που από κοινού αγαπάμε! Enjoy us, ladies and gentlemen! The details always tell the story. Love, love, love… Επέτρεψε μου, αν θες, να κλείσω με μια συναισθηματική αναφορά από καρδιάς, σε 5 εξαιρετικά εκλεκτούς μου συνεργάτες, που νιώθω ότι στο μέλλον ΜΟΝΟ θετικά θα μαθαίνουμε και θα διαβάζουμε για εκείνες/ εκείνους: Χρυσή Ουρανία Παπαδοπούλου, Αναστασία Κ. Νικολοπούλου, Μαρίλη Μπουφίδου, Ευτυχία Παπαλουκά και Γιώργος Σταμπολής! Και οι 5 είναι Μάστορες στο είδος τους! Ξέρεις κάτι Λίλη; Μόνοι μας πάμε πιο γρήγορα. Μαζί όμως θα πάμε πιο μακριά! Ας ολοκληρώσουμε έτσι λοιπόν την συνέντευξη μας, τι λες;

Μισό λεπτό δεν θα σε αφήσω έτσι θέλω πριν κλείσουμε να μας πεις τα πλάνα σου για το μέλλον

ΘΜ: Να κάνω ότι κάνω καλά με Προκοπή και Φιλότιμο. Να αγαπάω τους Ανθρώπους μου, την Οικογένεια μου, τους φίλους μου. Και να συνεχίσω να Είμαι χρήσιμος… και όχι αρεστός. 

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *