Αποκλειστική συνέντευξη στη Δέσποινα Δημότση!! Στο τεύχος 24 Σεπτεμβρίου 2022

Η Ιωάννα Φωτοπούλου είναι μηχανικός και ασχολείται με το επιχειρείν από το 2008. Πρόσφατα άρχισε να μιλάει για την στρατηγική της στις επενδύσεις μέσα από το YouTube κανάλι της και από το tik tok της. Στο tik tok μάλιστα είναι το μεγαλύτερο κανάλι στην Ελλάδα που μιλάει για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις με αυτό τον τρόπο! Θα την βρείτε παντού ως ioannafo! Στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας ξεκίνησε την πρώτη της εταιρεία στα 19 της ενώ σήμερα διευθύνει 3 εταιρείες, ένα boutique digital agency, μια συμβουλευτική επιχειρήσεων και ένα eshop. Πιστεύει πολύ στην ιδέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διότι θεωρεί πως αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας και είναι αυτές που δίνουν σε κάθε χώρα δύναμη, οικονομική ανάπτυξη και κυρίως ελεύθερους ανθρώπους που κάνουν αυτό που αγαπούν. Θεωρεί πως η αυτοαπασχόληση είναι η μεγαλύτερη μορφή δύναμης και ανεξαρτησίας του ανθρώπου. Για την δράση της έχει βραβευθεί από πολλούς παγκόσμιους οργανισμούς όπως το Clinton Global Initiative University, το One Young World, του Υπουργείου Εξωτερικών της Αμερικής ενώ υπήρξε Curator των Global Shapers του World Economic Forum στην Ελλάδα!

Ο Χρήστος Τσούνης είναι συνιδρυτής και Managing Partner της JNBC, μια εταιρία η οποία μέσω των θυγατρικών της εστιάζει στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το digital marketing και το digital influencing. Βραβεύτηκε το 2017 με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (πλέον https://envolveglobal.org/) για το Quizdom, ένα παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα με πάνω από 2,500,000 χρήστες! Πλέον, έγινε γνωστός και στο ευρύ κοινό μέσα από το ομώνυμο κανάλι του στο YouTube όπου μιλάει για Επιχειρηματικότητα, Επενδύσεις και Διαχείριση Οικονομικών.

ΔΔ: Ποιο ήταν το ερέθισμα όπου σας οδήγησε να ασχοληθείτε με το επιχειρείν και το μάρκετινγκ γενικότερα;

Γενικότερα, από το ξεκίνημά μας στην αγορά εργασίας, ποτέ δεν τα πήγαμε καλά με το να πληρωνόμαστε συγκεκριμένο ποσό για την ώρα μας. Πάντα θεωρούσαμε πως θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί και παραγωγικοί και θέλαμε να αμειβόμαστε για τον αντίκτυπο της δουλειάς μας και όχι για τις ώρες που ασχοληθήκαμε με κάτι.

Κάπως έτσι αντιμετωπίσαμε την εργασία από νωρίς οπότε το να γίνουμε freelancers και στη συνέχεια να το κάνουμε επιχείρηση ήταν μία φυσιολογική εξέλιξη για εμάς.

Συγκεκριμένα με το marketing ασχοληθήκαμε επειδή ήταν μία αγορά που μεγάλωνε ραγδαία ειδικά με την εδραίωση των social media αλλά και των ψηφιακών μέσων διαφήμισης (κυρίως google ads). Ήταν δηλαδή μία “εύκολη” επιχειρηματική αρχή με χαμηλά κόστη και υψηλότατα περιθώρια. Και σαφώς δημιουργική και βοηθούσε ουσιαστικά ως υπηρεσία όλες τις επιχειρήσεις που έμπαιναν στον online χώρο μαζικά την δεδομένη στιγμή πριν 7 χρόνια!

ΔΔ: Ποιο social θεωρείτε ότι βοηθάει και έχει απήχηση στα παραπάνω αντικείμενα; You tube, tik tok ή άλλο; Και γιατί;

Κάθε μέσο έχει το δικό του κοινό. Τι εννοούμε: Αν μιλάμε για διαφημίσεις, θα λέγαμε πως το Instagram παραμένει ο βασιλιάς του impulse buying ενώ τα google ads των στοχευμένων πωλήσεων. Αν από την άλλη μιλήσουμε για influencing, τότε το YouTube και το TikTok έχουν ξεκάθαρα την πρωτοκαθεδρία. Το YouTube είναι βέβαια πιο long term game ενώ το TikTok μπορεί να κρύβει ένα virality ακόμα και από τον πρώτο μήνα

ΔΔ: Πότε είναι το κατάλληλο timing για κάποιον να ξεκινήσει μία μικρομεσαία επιχείρηση; Με ποιον τρόπο μπορεί να διαθέσει λίγα χρήματα αλλά να έχει παράλληλα καλό αποτέλεσμα;

Όποια στιγμή έχει κάποιο skill που λύνει οποιοδήποτε πρόβλημα. ΣΥΝΗΘΩΣ αυτό έρχεται μετά από 3-5 χρόνια που δουλεύεις για κάποιον άλλον. Έχεις εκπαιδευτεί, έχεις μάθει την αγορά, τα εργαλεία που χρησιμοποιείς και είσαι έτοιμος-η να προσφέρεις λύσεις σε άλλες εταιρίες ή καταναλωτές. Τότε μπορείς ν’ανοίξεις την επιχείρησή σου. Την καλύτερη απόδοση κεφαλαίου – ROI όπως το λέμε για να μπερδεύουμε τον κόσμο – την έχουν οι επιχειρήσεις όπου στην αρχή ουσιαστικά εξασφαλίζουμε μία δουλειά για εμάς.

Δηλαδή, το να ξεκινήσουμε μία επιχείρηση στην οποία εμείς οι ίδιοι παρέχουμε μία συγκεκριμένη λύση σε εταιρίες ή/και καταναλωτές, είναι η πιο ασφαλής επιλογή που μπορούμε να κάνουμε ως επιχειρηματίες.

ΔΔ: Πως προέκυψε η συνεργασία σας; Πότε γνωριστήκατε και με ποιο τρόπο συνεργάζεστε.

Ξεκινήσαμε τα κανάλια μας με διαφορά 3-4 μηνών, οπότε μεγαλώσαμε ιντερνετικά κάπως παράλληλα. Υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση για το περιεχόμενο του άλλου. Κάποια στιγμή αποφάσισα να φέρω κοντά τους Έλληνες financial influencers και να ξεκινήσουμε τους Financial Greeks. Σε αυτό το πλαίσιο έκανα επαφές με πολλούς YouTubers. Μία από αυτούς ήταν και η Ιωάννα.

Το περίεργο – με την πολύ καλή έννοια – ήταν πως είχαμε και έναν κοινό γνωστό με τον οποίο είχαμε συνεργαστεί και οι δύο στα παρελθόν. Έλαβα πολύ καλό feedback για την Ιωάννα οπότε με το που μπήκε να κάνουμε το πρώτο call να γνωριστούμε την έπιασα κάπως από τα μούτρα.

Πρακτικά – και κυριολεκτικά – της είπα “τι χρειάζεται για να παρατήσεις όσα κάνεις – και η Ιωάννα έκανε ΠΟΛΛΑ – για να έρθεις να τρέξουμε μαζί τους Financial Greeks. Μέσα σε 3 μέρες μου είχε απαντήσει και χωρίς καμία διαπραγμάτευση ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί. Μία από τις καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις της ζωής μου.

ΔΔ: Ιωάννα θα θέλαμε να μας μιλήσεις για τα βραβεία σου από Παγκόσμιους οργανισμούς. Μετά από πόσο καιρό προσπάθειας επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο;

ΙΦ: Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα βραβεία, που μπορεί να ακούγονται κάπως, δεν είναι τίποτε άλλο τελικά πέρα από την πορεία της ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ μου! Και ναι το λέω και το πιστεύω και το στηρίζω συνεχώς. Δεν ξέρω αν υπάρχουν διάννοιες εκεί έξω που με το που καταπιαστούν με κάτι το καταφέρνουν με την μια (εγώ δεν έχω γνωρίσει κανέναν τέτοιο άνθρωπο μέχρι σήμερα). Δεν ξέρω αν υπάρχουν άνθρωποι τόσο λαμπεροί που απλά όλες οι αποφάσεις τους να είναι σωστές κάθε στιγμή και να γίνονται αυτό που λέμε overnight success (επίσης δεν έχω γνωρίσει τέτοιον άνθρωπο ή τέτοια εταιρεία μέχρι σήμερα). Για εμένα η αναγνώρισει μέσω βραβείων όπως του Clinton Global Initiative University, του One Young World ή του YTILI του State Department των Ηνωμένων Πολιτιειών ήταν η κατάληξη μιας επίπονης διαδικασίας αποτυχιών, στις οποίες έπεφτα, σηκωνόμουν και με μεγαλύτερη θέληση και πείσμα πήγαινα στο επόμενο βήμα! Ευχαριστώ όλους αυτούς τους οργανισμούς που με στήριξαν και που αναγνώρισαν το έργο μου εννοείται. Αλλά τίποτε δεν θα είχε γίνει αν δεν είχα αποδεχτεί ότι είμαι άνθρωπος, ότι αποτυγχάνω, ότι δεν χρειάζεται να το παίζω «λεφτάς» ή παιδί – θαύμα και απλά έπρεπε μέρα μπει μέρα βγει να κάνω την δουλειά μου και να την κάνω όσο καλύτερα μπορώ!

ΔΔ: Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην Επιχειρηματικότητα; Θεωρείς ότι έχουμε μέλλον σε αυτό το κομμάτι αν περισσότεροι νέοι άνθρωποι τολμήσουν την επιχείρηση τους και γενικά αυτό που τους αρέσει να κάνουν;

ΙΦ: Σαφώς η Ελλάδα έχει πολλά δομικά προβλήματα, έχει γραφειοκρατία, έχει πολύ υψηλούς φόρους, έχει αλλαγές στις φορολογίες και τα καθεστώτα εν μια νυκτί. Ναι όντως όλα αυτά ισχύουν, ναι όντως όλα αυτά μπορούν να είναι πολύ αγχωτικά. Ωστόσο, σε ποια χώρα δεν είναι μια δοκιμασία το να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση; Δεν υπάρχει μια λύση για το κάθε πρόβλημα ούτε ένας δρόμος ως πανάκεια για να γίνεις επιχειρηματίας. Είναι καθημερινό τρενάκι του λούνα παρκ με τα πάνω και τα κάτω του! Και όταν λέω καθημερινό το εννοώ!

Αλλά αυτή είναι και η ομορφιά και η μαγεία! Και για να πω και πως το σκέφτομαι εγώ, νιώθω και τυχερή καμιά φορά για όλες αυτές τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω στην Ελλάδα. Θα μου πειτε: «Τι φάση Ιωάννα μου; Τι λες;» Αλλά απλά σκέφτομαι πως όλη αυτή η διαδικασία με σκληραγωγεί και εάν μπορώ να τα καταφέρω εδώ, μπορώ σίγουρα να τα καταφέρω παντού στον κόσμο! Και αυτό το συναίσθημα, αυτή η σιγουριά στις δυνάμεις μας δεν πληρώνεται με όλα τα χρήματα ή τα πτυχία του κόσμου! Γιατί ακόμη και στις αποτυχίες μας απλά θα σηκωθούμε και θα συνεχίσουμε

ΔΔ: Χρήστο θα θέλαμε να μας αναλύσεις το digital influencing. Πόσο σημαντικό είναι και με ποιο τρόπο πρέπει να λειτουργεί ώστε να φέρει επιθυμητά αποτελέσματα.

ΧΤ: Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης των influencers! Για να το πούμε απλά, οι Έλληνες influencers έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο κοινό τους σε σχέση με τους αντίστοιχους του εξωτερικού. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω πως μία σωστή συνεργασία brand-influencer μπορεί να φέρει ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ τα καλύτερα απότελέσματα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη προωθητική ενέργεια. Το σημαντικό είναι να ταιριάξει το προϊόν με το κοινό. Δουλειά του influencer είναι να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τα χαρακτηριστικά του προϊόντος στο κοινό του. Όχι να το εξαπατήσει. Αν το προϊόν ταιριάζει με το κοινό τότε το αποτέλεσμα είναι μαγικό. Γι’αυτόν τον λόγο δίνουμε πάρα πολύ έμφαση στο να χτίζουμε στρατηγικές συνεργασίες με τα brands που δουλεύουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι πως προσφέρουμε στο κοινό πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις. Αν ο ίδιος ο Inlfuencer δεν πιστεύει και δε χρησιμοποιεί κι ο ίδιος το προϊόν που προωθεί, αυτό θα φανεί. Το κοινό είναι σκληρός κριτής.

ΔΔ: Μίλησε μας για το Quizdom όπου απέσπασες το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας. Πως γεννήθηκε αυτή η λαμπρή ιδέα και πως

κατάφερε να έχει τέτοια απήχηση

ΧΤ: Το Quizdom ήταν ιδέα του Τριαντάφυλλου Ξυλούρη. Γνωριστήκαμε επειδή είχαμε διπλανά γραφεία σε μία περίοδο όπου το Quizdom είχε ξεκινήσει να έχει μια πρώτη απήχηση. Ανταλλάξαμε απόψεις και σύντομα καταλάβαμε πως μπορούμε να δουλέψουμε πολύ καλά μαζί. Η επιτυχία ήταν ένα αποτέλεσμα πολλής, σκληρής και συνεχούς δουλειάς. Οι ρυθμοί ήταν πραγματικά καταιγιστικοί αλλά απολαμβάναμε αυτό που κάναμε κάθε μέρα. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει το κοινό, η επιτυχία δεν έρχεται τυχαία. Στην περίπτωση του Quizdom, το βασικό χαρακτηριστικό επιτυχίας ήταν η συνεχής παρακολούθηση των δεδομένων και η άμεση ανταπόκριση σε αυτά. Κοιτούσαμε συνεχώς τι δουλεύει και τι όχι και φροντίζαμε να κάνουμε άμεσα αλλαγές. Το Quizdom Education – για το οποίο κερδίσαμε το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (Envolve Award) – ήταν ένα spin-off του Quizdom το οποίο εστίασε αποκλειστικά στην εκπαίδευση μέσω διασκεδαστικής και διαδραστικής διαδικασίας. Είμαστε πολύ τυχεροί που ο κόσμος το αγάπησε και αυτό! 🙂

ΔΔ: Τι σας αρέσει να κάνετε όταν δεν είστε online; Ποια δραστηριότητα που να μην συμπεριλαμβάνει ίντερνετ θεωρείτε σημαντική και γιατί.

Δύσκολη ερώτηση μιας και είμαστε συνεχώς online.

ΧΤ: Δύο αγαπημένες μου δραστηριότητες είναι το περπάτημα και τα audiobooks. Το καλό είναι ότι συνδυάζονται εύκολα! Σχεδόν κάθε μέρα περπατάω 1 ώρα, ενώ παράλληλα ακούω τ’αγαπημένα μου βιβλία. Είναι μία διαδικασία που κάνει καλό στο μυαλό, στο σώμα, αλλά και στην ψυχική κατάσταση. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα πως πρέπει όλοι μας ν’αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Ούτε στη δουλειά, ούτε στην οικογένεια, ούτε στον σύντροφο, ούτε στους φίλους μας. Μόνο εμείς και ο εαυτός μας. Γενικά, το self reflection είναι κατά τη γνώμη μου η πιο σημαντική δραστηριότητα την οποία δυστυχώς ο περισσότερος κόσμος υποτιμά.

ΙΦ: Εγώ είμαι λίγο πιο extreme από τον Χρήστο είναι η αλήθεια! Μου αρέσει να σκαρφαλώνω βουνά (ναι αυτό που λέμε πήρε τα βουνά), να κάνω πεζοπορίες ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ να παίζω Dungeons and Dragons. Είναι η πιο μεγάλη μου αγάπη στην ζωή! Πάντα έπαιζα επιτραπέζια και τα λάτρευα! Αλλά το dnd είναι κάτι μαγικό και τόσο δημιουργικό! Οπότε ναι όταν δεν είμαι online συνήθως ή θα κοιμάμαι ή θα παίζω dnd!

ΔΔ: Με ποιο πρότζεκτ ασχολείστε αυτήν την περίοδο και που φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 10 χρόνια;

Η ανάπτυξη των Financial Europeans – που περιλαμβάνει ήδη ένα δίκτυο με πάνω από 300 financial influencers σε όλη την Ευρώπη – είναι ξεκάθαρα η προτεραιότητά μας. Θέλουμε να εδραιωθούμε ως το #1 financial influencing network στην Ευρώπη ενισχύοντας τη Χρηματοοικονομική κι Επενδυτική κουλτούρα στη γηραιά ήπειρο. Πρόβλεψη για τα επόμενα 10 χρόνια δεν μπορούμε να κάνουμε. Δεν έχουμε ιδέα τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Ξέρουμε μόνο ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε κάθε στιγμή. Γιατί πιστεύουμε πως η οικονομική ελευθερία είναι για εμάς από τις πιο σημαντικές μορφές ελευθερίας σήμερα.

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *