Αποκλειστική συνέντευξη για το ER MAG στη Δέσποινα Δημότση!
Στο τεύχος 21 Ιούνιος 2022
Ο Εξηκίας Τριβουλίδης γεννήθηκε στην Αίγυπτο, από Έλληνες γονείς. Είναι πολυτάλαντος καλλιτέχνης, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Κλασική Τέχνη. Απόφοιτος του «George Mason University», έχει πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης και τις Καλές Τέχνες και δύο δευτερεύοντα πτυχία στη Μεσογειακή Αρχαιολογία και τις Κλασσικές Επιστήμες. Κατά την διάρκεια των σπουδών του ήταν υπεύθυνος για τα πολιτιστικά δρώμενα του «George Mason University», με σκοπό την προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού μέσω τεχνών καθώς και ο γενικός οργανωτής της διεθνούς φοιτητικής πολιτιστικής ετησίας εβδομάδος.
Το ταλέντο του πηγάζει από οικογενειακή παράδοση με ιστορία τριών γενεών στην τέχνη, ενώ ο ίδιος έχει σαν αντικείμενο την γλυπτική, την ζωγραφική και τα ψηφιδωτά.
Η ικανότητα του Εξηκία να συνδιάζει το σύγχρονο με το κλασικό επιτρέπει στο έργο του να είναι αναγνωρήσιμο από ένα ευρύ κοινό. Τόσο οι λάτρεις της Κλασικής Τέχνης όσο και οι συλλέκτες, που αναζητούν νέες κατευθύνσεις στην τέχνη, συλλέγουν έργα του. Έχει στο βιογραφικό του πολλές ατομικές, ομαδικές εκθέσεις καθώς και έργα κατά παραγγελία σε Ελλάδα και εξωτερικό.
www.exsekias.gr
ΔΔ: Πως σε κέρδισε η γλυπτική και πως συνδυάζεις την ζωγραφική, τα ψηφιδωτά και τις άλλες τέχνες;
ΕΤ: Η γλυπτική με κέρδισε όντας φοιτητής στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς είδα μία σειρά πάνω στην ζωή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Αγγέλου και Ραφαέλ και διαπίστωσα την εναλλαγή σε πολλά είδη τεχνών με μία ευκολία όπου σε όλα αρίστευσαν. Με τη σειρά μου επισκέφθηκα το Smithsonian μουσείο καθώς σπούδαζα στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ και ήρθα σε επαφή με γλυπτά του Ντεγκά και Ροντέν, επιστρέφοντας στο εργαστήριό μου παρήγγειλα κερί και φιλοτέχνησα το πρώτο μου γλυπτό, αυτό του Πάνος. Εκτοτε με την προτροπή φίλων και γνωστών που μου είπαν ότι μέσα σου έκρυβες πάντα έναν γλύπτη το συνέχισα με πάθος.
Το να συνδυάσεις ζωγραφική γλυπτική ψηφιδωτά αγγειοπλαστική είναι απλώς το ίδιο πάθος που διακατέχει κάθε καλλιτεχνική ψυχή στα εικαστικά στην δίψα να εξωτερίκευση τον εσωτερικό του πόθο και αγάπη για την τέχνη με άλλα υλικά. Με άλλα λόγια είναι μία φυσική ενασχόλησή.
ΔΔ: Πόσο σε έχει επηρεάσει η Αρχαία Ελλάδα αλλά και η Αρχαία Αίγυπτος καθώς και οι δύο πολιτισμοί είναι πολύ σημαντικοί στην παγκόσμια ιστορία.
ΕΤ: Η αρχαία Αίγυπτος ως σημείο αναφοράς σαν γενέτειρα μου και κατόπιν μέρος της σχολικής μου εκπαιδεύσεως με έφερε σε επαφή με τον Αιγυπτιακό πολιτισμό που μου ξύπνησε την αγάπη για την τέχνη, το επικό και το διαχρονικό.
Η αρχαία Ελλάδα ακούμπησε την ψυχή μου ως αναφορά το μέτρο, την έμπνευση από την μυθολογία, την αρμονία και το κάλλος που διαχρονικά ονομάστηκε κλασικός πολιτισμός.
ΔΔ: Τέχνη αλλά και τεχνική. Ποια η διαφορά αυτών των δύο.
ΕΤ: Τέχνη είναι αυτό το πηγαίο που βγάζει η ψυχή σου και θέλεις να εκφραστείς με διάφορα τεχνουργήματα… Δεν είναι όλες οι τέχνες καλές τέχνες, αλλά δεν παύουν να είναι τέχνες εφόσον είναι ψυχική απόρροια.
ΔΔ: Ποια υλικά προτιμάς και γιατί.
ΕΤ: Στην ζωγραφική αγαπημένα μου υλικά είναι με βάση το λάδι… Μου αρέσει ότι έχεις χρόνο επεξεργασίας να επέμβεις.
Στην γλυπτική ο συνθετικός πηλός για τη μετατροπή σε μπρούτζο, ασημί, χρυσό. Ο συνθετικός πηλός προσφέρει ευελιξία χρονικά και πλαστικότητα στην δημιουργία.
ΔΔ: Από πού εμπνέεσαι περισσότερο για τις δημιουργίες σου.
ΕΤ: Η έμπνευσή μου πηγάζει κυρίως από την αρχαία Ελληνική Μυθολογία η όποια δεν είναι «παραμύθι» αλλά εξιστορεί, την Γυναίκα την Φύση, Νύμφες, Θεές και τον Έρωτα. Στα έργα μου ακολουθώ τις κλασικές βάσεις στην εκτέλεση τους.
ΔΔ: Θεωρείς πως στις μέρες μας υπάρχουν ελπίδες ώστε να ανθίσει και πάλι η γλυπτική καθώς και οι άλλες τέχνες όπως στην Αρχαιότητα ή δεν έχουμε καμία ελπίδα.
ΕΤ: Θα μπορούσε με μία σωστή παιδεία να επανέλθει στο επίπεδο της αρχαιότητας. Αυτό που μας βοηθάει είναι η τεχνολογία καθώς μέσω του διαδικτύου δυνάμεθα ακόμα και μαθήματα να παρακολουθήσουμε, η πληθώρα των υλικών και η προσβασιμότητα σε πρώτες ύλες.
Θα μπορούσε το εκπαιδευτικό σύστημα να βοηθήσει τα μικρά παιδιά να εξωτερικεύσουν τον εσωτερικό τους κόσμο κάτι το οποίο θα τα ακολουθήσει σε όλη τους τη ζωή. Οι καλλιτέχνιδες/ες δεν βγαίνουν ποτέ σε σύνταξη άρα είναι μία ενασχόληση που δεν σε αφήνει ποτέ στη μοναξιά ακόμα και στην μοναχικότητα της δημιουργίας. Με την τέχνη το μυαλό ακονίζεται, η οξυδέρκεια οξύνεται αυτό κατά τη γνώμη μου τι είναι το μυστικό για μία υγιή κοινωνία.
ΔΔ: Ποιο είναι το αγαπημένο σου γλυπτό και ποιο το πιο παράξενο και γιατί.
ΕΤ : Το πιο αγαπημένο μου γλυπτό είναι ο Ερμής του Πραξιτέλους, έργο το οποίο απέχει απειροελάχιστα στο να είναι κάτι ζωντανό. Στον Ελλαδικό χώρο πάντα, το πιο παράξενο είναι ο πεσμένος Ίκαρος στην πλατεία Καραϊσκάκη, γιατί γνωρίζοντας το επίπεδο του γλύπτη ο οποίος είναι ο ίδιος που φιλοτέχνησε τον έφιππο Μέγα Αλέξανδρο στην Θεσσαλονίκη, με παραξενεύει ο τρόπος που απεικόνισε την πτώση, αντί για την ανάταση του Ικάρου. Είναι ένα έργο το οποίο μπορώ να πω με τρομάζει… με αυτό το άγαλμα δεν αγάλλομαι.
ΔΔ: Ποιες είναι οι προσωπικότητες που είχες έντονη συνεργασία και γιατί.
ΕΤ: Στα πρώτα μου χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες είχα μία ωραία συνεργασία με την σύζυγό του Τζέσε Τζάκσον, συνοδοιπόρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και προτεινόμενο για πρόεδρο στις Ηνωμένες Πολιτείες οπου μου έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω ένα ψηφιδωτό για το τζάκι στην έπαυλη της με 8.000 ψηφίδες. Μία άλλη σημαντική συνεργασία μου εδώ και χρόνια και συνεχίζει, είναι με την κυρία Λούλα Λόη Αλαφογιάννη, για την δημιουργία του βραβείου Άρτεμις, όπου μου έχει δώσει την ευκαιρία να προβάλλω την τέχνη μου σε παγκόσμιο επίπεδο. Μερικά από τα άτομα που το έχουν λάβει είναι η Χίλαρι Κλίντον, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι… Καθώς επίσης και πολλές σημαντικές προσωπικότητες που διακρίνονται για την συνεισφορά τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
ΔΔ: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια.
ΕΤ: Μία αξιόλογη δημοσιογράφος η Ανθή Βούλγαρη σε άρθρο στην εφημερίδα που έγραφε με πρώτο κάλεσε ως, «Εξηκίας ο γλύπτης του Έρωτα», θα ήθελα να αφήσω την σφραγίδα μου ως γλύπτης του Έρωτα. Του Έρωτα που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αρχαία Ελληνική κοσμοαντίληψη το Α και το Β του πολιτισμού μας.