ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΛΙΛΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ

Πριν από μερικά χρόνια και ενώ έκανα τις σπουδές μου στο Παρίσι, είχα την μεγάλη τύχη να γνωρίσω προσωπικά μια σπουδαία Ελληνίδα, έναν άνθρωπο από αυτούς που μας κάνουν υπερήφανους ως Έλληνες στο εξωτερικό! Η κυρία Julie Abadie είναι μια από αυτούς τους ανθρώπους γι’ αυτό και αξίζει να μάθετε κάποια πράγματα για την ίδια και την δουλειά της!

Γεννημένη στην Ελλάδα η Julie Abadie, ή αλλιώς Ιουλία Λαλαγιάννη Αμπαντή όπως είναι το πλήρες όνομα, αφιέρωσε τη ζωή της στην τέχνη. Σπούδασε στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Appliqués Paris, στο Cleveland Institute of Art και στην Society of Illustrators στη Νέα Υόρκη. Έζησε στο Παρίσι και δημιούργησε για τον οίκο HERMES, μαντήλια, ενώ ως ζωγράφος έκανε σειρά εκθέσεων με θέματα εμπνευσμένα από τη ελληνική θάλασσα. Πως βρέθηκε όμως να σχεδιάζει για γνωστό Γαλλικό οίκο μόδας ; Στο τέλος της δεκαετίας του ’60 κάποιοι φίλοι της, σύστησαν την κυρία Abadie στον πρόεδρο και ιδιοκτήτη του οίκου Hermès, Robert Dumas ο οποίος είδε τα σχέδια που είχε κάνει στην Ecole Nationale Supérieure des Arts Appliqués Paris και της ζήτησε να σχεδιάσει την πρώτη της δημιουργία για τον Οίκο. Το 1968 το φουλάρι Tribord, το οποίο βασιζόταν σε ένα έργο χαρακτικής του μουσείου Hermès στο Παρίσι είναι γεγονός . Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα σχεδιάζει αποκλειστικά για τον διάσημο Γαλλικό οίκο.

Το 2013 η Julie Abadie συνεργάστηκε με το Μουσείο Μπενάκη, όταν το Πωλητήριο γιόρτασε τα 35 χρόνια λειτουργίας του και διοργάνωσε μια μεγάλη, πρωτότυπη έκθεση με τίτλο «Το Μουσείο Αλλιώς: 35 χρόνια Πωλητήριο – Από την αρχαιότητα στο σύγχρονο design». Συγκεντρώνοντας τους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει αντίγραφα ή εμπνευσμένες δημιουργίες, ήρθαν σε επαφή με την κυρία Julie Abadie η οποία δώρισε στο μουσείο δημιουργίες της που είναι εμπνευσμένες από την Βυζαντινή Τέχνη.

Λίγα χρόνια αργότερα τον Ιούλιο του 2015 στο ξενοδοχείο Ποσειδώνιο στις Σπέτσες σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη έγινε μια έκθεση μαντηλιών (σχεδιασμένα όλα για τον Οίκο Hermès) της Γάλλο – Ελληνίδας σχεδιάστριας . Τα θέματα των καρέ μαντηλιών ήταν όλα εμπνευσμένα από την Ελληνική Τέχνη και Ιστορία.

Το 2021 με την επέτειο των 200 χρόνων από τη Ελληνική επανάσταση ο οίκος Hermès έβγαλε ξανά στην κυκλοφορία το μαντήλι της Κυρίας Julie Abadie «1821» που είχε σχεδιάσει και είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το 1986. Πρόκειται για ένα μαντήλι αφιερωμένο στη Γάλλο-Ελληνική συμμαχία. Τυπώθηκε όμως ξανά από τον οίκο Hermès και σε διαφορετικές αποχρώσεις το 1993 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα εγκαίνια της μπουτίκ στην Αθήνα, ενώ ένα αντίτυπο βρίσκεται στο λαογραφικό μουσείο του Ναυπλίου.

Παρουσιάζει εικόνες από το κίνημα του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Είναι μια σύνθεση από Ιστορικά Κειμήλια του Μουσείου Μπενάκη, παλάσκες, σπάθες και πιστόλια ενώ απεικονίζονται και τρεις πολεμιστές πάνω σε μαύρα άλογα. Οι παλάσκες των δύο χωρών βρίσκονται σε κάθε γωνιά του μαντηλιού, καθώς και μια χρυσή σέλα που είναι ζωγραφισμένη τρεις φορές. Για την κολεξιόν άνοιξη- καλοκαίρι 2022 ο γνωστός Γαλλικός Οίκος επανέκδωσε μια δημιουργία της από το 1972. Εμπνευσμένη από παλιά κομμάτια της συλλογής Émile Hermès, η Julie Abadie τα συνδύασε το 1972 σε ένα σχέδιο που μοιάζει με βεντάλια, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα σε νέα χρώματα. Η συγκεκριμένη συλλογή ονομάζεται «Cliquetis». Για την προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό η κυρία Abadie το 2022 έλαβε τον τίτλο της πρέσβειρας- Ambassadrice του Ινστιτούτου Πολιτιστικής διπλωματίας της Γαλλίας από την Πρόεδρο και δικηγόρο στο επάγγελμα κυρία Γεωργία Κούβελα – Piquet.

Την άνοιξη του 2023 παρουσιάστηκε εκ νέου ένα ακόμα φουλάρι της. Το φουλάρι του Οίκου HERMÈS-PARIS με την Ονομασία “Le RÊVE de JULIA “Collection PRINTEMPS-ETÉ 2023 το οποίο έχει πίσω του μια Όμορφη Ιστορία: Κάποιο Όνειρο για την Ελλάδα και την Θάλασσα… άλλωστε η Ελλάδα με τη θάλασσά της πάντα ενέπνεαν την κυρία Julie Abadie. Το φουλάρι Rêve de Julia είναι σχεδιασμένο με πλήρη γεωμετρική συμμετρία. Μια καθηγήτρια πανεπιστημίου μαθηματικών από την Ισπανία ανέλυσε και μαθηματικά όλη τη σύνθεση της κυρίας Abadie με γεωμετρικές εξισώσεις!

Εκτός όμως από τα υπέροχα μαντήλια της η κυρία Abadie είναι επίσης γνωστή και για τους υπέροχους πινάκες ζωγραφικής της, με βασικό υλικό το λάδι, εμπνευσμένους από την γυναικεία ομορφιά, τον ουρανό και τη θάλασσα. Γυναίκες- κοχύλια, αισθησιακές στιγμές, κορμιά μπλεγμένα μέσα στη θαλάσσια ζωή . Το 2000 στη Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα μια έκθεση με τίτλο γυναίκες δημιουργοί των δύο θαλασσών στην οποία συμμετείχε με ένα έργο της ενώ ορισμένοι πίνακές της βρίσκονται σε προσωπικές συλλογές συλλεκτών.

Όπως καταλάβατε και από το πλούσιο βιογραφικό της πρόκειται για μια καλλιτέχνιδα που τίμησε και τιμάει την Ελλάδα στο εξωτερικό καθώς τόσο τα μαντήλια της όσο και οι πίνακες της έχουν φορεθεί και αγαπηθεί από πολύ κόσμο και σπουδαίες προσωπικότητες. Πολλά φουλάρια της έχουν δημοπρατηθεί για καλό σκοπό στην Αμερική (από τους Έλληνες της Νέας Υόρκης), στην Γαλλία και την Ελλάδα από τον οίκο δημοπρασιών Βέργος. Στη συνεχεία θα σας παραθέσω και σε εικόνες μερικά από τα πιο σημαντικά φουλάρια και πίνακες ζωγραφικής της Κυρίας Julie Abadie.

Τεύχος 37 Οκτώβριος 2023

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *