Ρεπορτάζ : Δέσποινα Δημότση

Ομάδα Τσέχων επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Hradec Kralove (λίγο έξω από την Πράγα) Radomyr Tichy επιχειρεί την αναβίωση ενός ταξιδιού που εικάζεται ότι έγινε στη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής.

Η ομάδα των Τσέχων, εμπνεύστηκε από μια πολύ σημαντική ανακάλυψη: στη λίμνη Μπρατσιάνο της Ιταλίας, βρέθηκε ένα πλοίο 9000 ετών φτιαγμένο από έναν μοναδικό κορμό οξιάς. Ήταν μια σπανιότατη ένδειξη προϊστορικής ναυσιπλοίας. Με τον τρόπο αυτό αναπαρίσταται ένα από τα ταξίδια που οδήγησαν στη Νεολιθική Επανάσταση, στο άλμα της ανθρωπότητας προς την καλλιέργεια της γης, την κτηνοτροφία και την κεραμεική, που προηγείται στην Εγγύς Ανατολή και μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

H ομάδα ξεκίνησε στις 19 Ιουνίου από τα μικρασιατικά παράλια, λίγο έξω από την Έφεσο, όπου έχει βρεθεί ο προϊστορικός οικισμός Çukuriçi Höyük, ταξίδεψε με ενδιάμεσους σταθμούς τα ελληνικά νησιά για να φτάσει σε μια άλλη πολύ σημαντική προϊστορική θέση: το σπήλαιο Φράγχθι στην Αργολίδα στις 12 Ιουλίου. Η Αντιγόνη Λασκαρίδη ξενάγησε τους αρχαιολόγους και ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος μαζί με δημότες τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *