Αποκλειστική συνέντευξη για το ER MAG στη Λίλη Παναγούλια!

Στο τεύχος 18 Μάρτιος 2022

Γεννημένος στη Σικελία, ο πολυβραβευμένος σεφ Giuseppe Saccheri ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη σχολή Hotel and Catering «Scuola Alberghiera» στην Ιταλία. Μιλάει 4 γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά, Ισπανικά και Ιταλικά και έχει αποκτήσει αξιόλογη εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία στο Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη και την Ελλάδα.

Η μετεγκατάστασή του στην Ελλάδα από το 1993 περιλαμβάνει αρμοδιότητες διαχείρισης σε όλους τους τομείς αρκετών Boutique ξενοδοχείων 5 αστέρων στο ελληνικό νησί της Μυκόνου και κατά συνέπεια τη θέση του Head Executive Chef των VIP Mediterranean Restaurants.

Το 1996, στην Αθήνα, η Pino εμπνεύστηκε, οργάνωσε, ανέπτυξε και λειτούργησε με επιτυχία για 10 χρόνια τα περίφημα Εστιατόρια «Πριτανιό» στο Κολωνάκι και το Κεφαλάρι, όπου και έλαβε το βραβείο Michelin για 2η φορά. Το συνεχές ταξίδι του συνεχίζεται με σημαντικές συνεργασίες με γνωστά εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Από πότε καταλάβατε ότι θέλετε να ασχοληθείτε με τη μαγειρική;

PS: Οι πιο έντονες και ευτυχισμένες αναμνήσεις που έχω από την παιδική μου ηλικία αφορούν στιγμές με τη μητέρα μου στην κουζίνα του σπιτιού μας στην Σικελία. Στιγμές διαρκούς έμπνευσης για την εξέλιξή μου στον κόσμο της μαγειρικής. Θέλοντας λοιπόν, να διευρύνω τις γνώσεις μου αποφάσισα να εκπαιδευτώ επαγγελματικά ως σεφ. Ο πατέρας ήταν πάντα εκεί να με συμβουλεύει και να δοκιμάζει τις σισιλίανικες παραλλαγές που σκαρφιζόμουν, αγαπώντας και ο ίδιος την μαγειρική. Ήταν λοιπόν μονόδρομος η ενασχόληση μου με τη μαγειρική!

Πως βρεθήκατε στην Ελλάδα από την Ιταλία και ποιος ήταν ο λόγος που τελικά αποφασίσατε να μείνετε κιόλας;

PS: Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μαγειρική ήταν αναπόφευκτο να ταξιδέψω και να δοκιμάσω κουζίνες του κόσμου. Εργάστηκα και σπούδασα στο Μιλάνο και στο Πορτο Φινο και São Paulo, πήρα μια γαστριμαργική πινελιά που κράτησε 8 χρόνια στη Σικελία και μετά ταξίδεψα και δούλεψα σε Μύκονο, Νέα Υόρκη και Αθήνα, για να αναλάβω το καλοκαίρι του 1993, διαχείριση σε 5αστερα ξενοδοχεία στη Μύκονο ως Head Executive Chef. Η μεσογειακή κουζίνα σε συνδυασμό με τις Ιταλικές μου ρίζες, τα αγνά υλικά που βρίσκεις στην Ελλάδα, οι γεύσεις και τα αρώματα αλλά και η κουλτούρα που ταιριάζει απόλυτα με αυτή της Ιταλικής μου καταγωγής με έκαναν να πάρω την απόφαση να μετακομίσω εδώ.

Όπως αναφέρετε και στο βιογραφικό σας έχετε κερδίσει 2 αστέρια Guida Michelin με 2 χρυσά πιρούνια με το εστιατόριο Πρυτανείο. Πόσο δύσκολο είναι να έρθει μια τέτοια διάκριση και μάλιστα 2 φορές; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια τέτοια διάκριση;

PS: Το φαγητό σημαίνει απόλαυση, ποιότητα, τέχνη, πρωτοπορία, εμπειρία. Το αστέρι Michelin, είναι μεγάλη ευθύνη και προϋποθέτει πολλή δουλειά, συνεχή μάθηση και βελτίωση. Φυσικά το να είσαι κάτοχος Michelin, σου δημιουργεί εκτός από υπερηφάνεια και ένα συνεχόμενο άγχος για να είσαι πάντα πρωτοπόρος και οι γεύσεις σου να αποτελούν πάντα μια δημιουργική γαστριμαργική εμπειρία.

Πως ήταν η συνεργασία σας με τον Κύριο Έκτορα Μποτρίνι;

PS : Μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να επιλέγω τις συνεργασίες μου καθώς και τους ανθρώπους που συνεργάζομαι. Μόνο έτσι μπορεί να βγει το αποτέλεσμα που συνάδει με την δική μου μαγειρική φιλοσοφία. Η συνεργασία με τον Έκτορα ήταν εξαιρετική και μένουμε ακόμα καλοί φίλοι, αφού έχοντας κοινό όραμα για την γαστριμαργία μπορέσαμε να συνδυάσουμε τις ιταλικές μας ρίζες και να παντρέψουμε τις μαγειρικές μας προσωπικότητες.

Πείτε μας μια προσωπικότητα που θα θέλατε να μαγειρέψετε για αυτή και γιατί, και μια που ξεχωρίζετε για την οποία το έχετε ήδη κάνει…

PS: Η Μίλβα ήταν μια από τις πιο έντονες ερμηνεύτριες του ιταλικού τραγουδιού και θα ήθελα να έχω μαγειρέψει για αυτή. Η φωνή της προκαλούσε έντονα συναισθήματα σε ολόκληρες γενιές. Ήταν μια μεγάλη Ιταλίδα, μια καλλιτέχνης που ξεκίνησε από τη γενέτειρά της για να ανέβει στις διεθνείς σκηνές. Όπως εκείνη με τα συναισθήματα που δημιουργεί με τη φωνή της, έτσι και το φαγητό δημιουργεί έντονες γεύσεις και αναμνήσεις. Από την άλλη, είχα την τιμή να μαγειρέψω για τον πρ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια ο οποίος ήταν άνθρωπος του μέτρου, με χιούμορ, πράος και σεμνός. Συνδύαζε την απλότητα της παράδοσης με τη μεστή σκέψη και όταν τον γνώρισα εντυπωσιάστηκα με την προσωπικότητα του.

Τι θα πρέπει να προσέχει ένας Σεφ αν θελήσει να ανοίξει το δικό του μαγαζί;

PS: Η οργάνωση και οι πρώτες ύλες είναι το Α και το Ω. Το να παρέχεις ένα περιβάλλον στον πελάτη το οποίο να αποπνέει συνεργασία και στόχο την καλύτερη του εξυπηρέτηση, φαγητό το οποίο είναι εκλεκτό, άρτια εκπαιδευμένο και ευγενικό προσωπικό, είναι οι βασικές αρχές για μια επιτυχημένη επιχείρηση εστίασης.

Ανοίγουμε την τηλεόραση και βλέπουμε πολλές εκπομπές μαγειρικής, σε μια από αυτές είχατε λάβει μέρος σαν κριτής, θεωρείτε πως είναι καλό να υπάρχουν τόσες πολλές; Τα παιδιά που αξίζουν βοηθιούνται από αυτές τις εκπομπές τελικά;

PS: Τα τελευταία χρόνια πολλοί εκλεκτοί συνάδελφοι αλλά και εγώ, κάναμε εμφανίσεις ή παρουσίαση σε εκπομπές μαγειρικής. Από τη μια πλευρά το θετικό είναι ότι το κοινό γνώρισε και αγάπησε τη δουλειά μας περισσότερο από πριν, από την άλλη η κατάσταση που επικρατεί είναι ανεξέλεγκτη – δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές παραγωγές με το ίδιο αντικείμενο, την ίδια χρονική στιγμή χωρίς να έχουν κάτι διαφορετικό να δείξουν, μένοντας στάσιμοι. Τα παιδιά που αξίζουν με συμμετοχή σε εκπομές ή όχι, θα βρούν το δρόμο τους έχοντας πίστη στο όνειρο τους και πάνω από όλα στον ευατό τους.

Για να κλείσουμε την ωραία μας κουβέντα θα ήθελα να μας πείτε που σας βρίσκουμε αυτό το διάστημα και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια.

PS: Η παρούσα χρονική στιγμή με βρίσκει ως Executive Chef του Ομίλου Βουλγαράκη, όπου έχω επιμεληθεί την κουζίνα 3 καθαρόαιμων Ιταλικών resto: II Trovatore και Ortigia όπου καθημερινά φιλοξενεί το κοινό και το εμπνέει με γνήσια Σισιλιάνικη κουζίνα αλλά και το Vitello (Ζησιμοπούλου 41, Παλαιό Φάληρο), όπου με τον Ηλία Σκουλά έχουμε επιμεληθεί ενα Italian Street Food menu με έμφαση στο umami!

Από ermag

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *